Παπανάτσιου: 3,5 δισ. για πληρωμή ληξιπρόθεσμων προς τρίτους έως το 2017

Στην αιμοδότηση της οικονομίας με ζεστό χρήμα επικεντρώθηκε από το βήμα της Βουλής η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, επιχειρώντας να «χρυσώσει το χάπι» για τη «φοροκαταιγίδα» που περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017.

Η κ. Παπανάτσιου δήλωσε ότι θα πέσουν άμεσα στην οικονομία 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ και 1,7 δισεκ. επιπλέον το πρώτο εξάμηνο του 2017 για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους – μέσω της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης και της εκταμίευσης των δόσεων.

Στο πλαίσιο της ομιλίας της για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, η υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε επίσης την άμεση κατάθεση στη Βουλή τουλάχιστον δύο νομοσχεδίων με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το ένα εξ αυτών αφορά στο λεγόμενο «πλαστικό χρήμα» και συγκεκριμένα στην επέκταση χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών με κίνητρα για τους καταναλωτές και το δεύτερο στην αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, με το οποίο όπως υποστήριξε «θα είναι η τελευταία ευκαιρία να τα εμφανίσουν και θα βάλει τέλος στη διακίνηση του μαύρου χρήματος.

Για κανένα εκ των δύο πάντως η κ. Παπανάτσιου δεν ανέφερε λεπτομέρειες, προκειμένου να διαγνώσει κανείς το περιεχόμενο στο οποίο έχουν καταλήξει κυβέρνηση και θεσμοί. Πληροφορίες πάντως θέλουν τα εν λόγω νομοσχέδια να ψηφίζονται έως τις 22 Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό και το μείγμα μέτρων που αυτός περιλαμβάνει, η Κατερίνα Παπανάτσιου, αναγνώρισε πως η αναδιανομή που γίνεται είναι «περιορισμένη», χαρακτηρίζοντας την οικονομική πολιτική «αμυντική» λόγω της κρίσης , ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη ΝΔ κατηγορώντας την για «συμπαιγνία» με τους βιομηχάνους ώστε να διατηρηθεί η φορολογική τους εύνοια.

«Ψεύδεται ξεδιάντροπα η ΝΔ όταν υπόσχεται μείωση φορών χωρίς να αποκαλύπτει ότι θα προχωρήσει γι’ αυτό σε περικοπές μισθών και συντάξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά