Ο ΔΕΣΦΑ στο «μικροσκόπιο» των Βρυξελλών - Συνάντηση Σταθάκη - Σέφκοβιτς

Το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, αλλά και άλλα ενεργειακά ζητήματα βρέθηκαν τη Δευτέρα στο επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για θέματα Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς.

Η συνάντηση
πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας, στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου και ειδικότερα στα βήματα που θα ακολουθήσουν ως προς το ζήτημα του ΔΕΣΦΑ, στην πορεία κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ και, τέλος, στις εξελίξεις που υπάρχουν αναφορικά με τα σχέδια δύο νέων αγωγών, το πρώτο αφορά στον κάθετο διάδρομο και το δεύτερο στην άμεση διασύνδεση των κοιτασμάτων της ΝΑ Μεσογείου με την Ευρωπαϊκή Αγορά.

Σημειώνεται ότι το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ αφήνει πίσω του, εκτός της πληγωμένης αξιοπιστίας της χώρας σε μια συγκυρία όπου η προσέλκυση ξένων επενδύσεων καθίσταται αδήριτη ανάγκη για την οικονομική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, μία «τρύπα» 188 εκατ. ευρώ στα προϋπολογισμένα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και πρόσθετες δυσκολίες στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αφού η μεταβίβαση στη Socar έχει τεθεί από τους πιστωτές ως προαπαιτούμενο.
Πηγή: skai.gr