Σφίγγει ο κλοιός για τις καταθέσεις στο εξωτερικό

Σφίγγει ο κλοιός για τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Από την πρώτη Ιανουαρίου του επόμενου έτους αρχίζει η λειτουργία του λεγόμενου CRS (Κοινό Πρότυπο Αναφοράς), του συστήματος ενημέρωσης των φορολογικών αρχών κάθε χώρας για καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία, που έχουν πολίτες τους στο εξωτερικό.

Με βάση με το CRS, οι αρχές της χώρας μας θα ενημερωθούν αναλυτικά για τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν Έλληνες πολίτες σε δεκάδες χώρες, από την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Ελβετία μέχρι τη Σιγκαπούρη, το Μονακό, τον Παναμά, το Χονγκ Κονγκ και τον Λίβανο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η εφαρμογή του θα γίνει σε δύο στάδια: πρώτα με τη συμμετοχή 54 χωρών (από 1/1/2017) και ακολούθως με τη συμμετοχή επιπλέον 47 χωρών, από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Όσοι έχουν φορολογηθεί για τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν έχουν να ανησυχούν αλλά οι υπόλοιποι δεν κινδυνεύουν απλά με πρόστιμο αλλά σχεδόν με« αφανισμό» των χρημάτων τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η τρόικα ήταν αντίθετη στην πρόταση της κυβέρνησης για επιβολή φόρου - ποινής 40-50% για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στην Ελλάδα, επιμένοντας σε φόρο 90%.

Πηγή: skai.gr