Κλείσιμο

Βρυξέλλες: Από του χρόνου συμφωνία – Σαπέν: Δύσκολη η συμφωνία του χρόνου

Ελάχιστες είναι οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας όπως προκύπτει από κοινοτικές πηγές, αλλά και από έλληνες αξιωματούχους. Μάλιστα, οι κοινοτικές πηγές παρέπεμπαν στο Eurogroup Ιανουαρίου για ουσιαστικότερες εξελίξεις στο «ελληνικό ζήτημα».

Κι όλα αυτά, τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωνε ότι η καλύτερη ευκαιρία για συμφωνία είναι, αν όχι στο Eurogrοup της προσεχούς Δευτέρας, τουλάχιστον έως τα τέλη του μήνα. Κάνοντας λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας», ο Μισέλ Σαπέν προειδοποίησε ότι από τις αρχές του επόμενου έτους, θα είναι δύσκολο να εξευρεθεί συμφωνία, επικαλούμενος τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία. «Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας από τώρα έως τα τέλη αυτού του έτους, πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους στη Μόσχα.

«Η γαλλική κυβέρνηση εύχεται να υπάρξει συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους... Αυτά τα μέτρα είναι απλά για να τεθούν σε εφαρμογή, ενώ μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικά, φέρνοντας μια πολύ ουσιαστική ελάφρυνση για την Ελλάδα» τόνισε, προσθέτοντας ότι στο επερχόμενο Eurogroup θα μπορούσε να ξεκινήσει η συζήτηση και για τα μακροπρόθεσμα μέτρα,

«Μπορούμε να καταλήξουμε σε έναν καλό συμβιβασμό και εύχομαι, όταν οι Έλληνες τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, ότι οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν τις δικές τους… Αυτό θα είναι ένα σαφές μήνυμα προς τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση ώστε να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε την νομοθέτηση μέτρων ύψους 4,2 δισεκ. ευρώ με περαιτέρω μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου, όπως ζητούν οι θεσμοί για το 2019 και το 2020» διεμήνυσε νωρίτερα την Παρασκευή κυβερνητική πηγή για τη μέχρι πρότινος «κλεισμένη» διαπραγμάτευση.

Μάλιστα, η ιδία πηγή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «πολιτικών εξελίξεων» σε περίπτωση που επιμείνουν οι θεσμοί στην άμεση νομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων, καθώς όπως είπε «καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τα ψηφίσει».

Πάντως, η κυβερνητική πηγή παραδέχθηκε «η Ελλάδα δεν έχει πολλούς συμμάχους για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω του 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020».

Αναφερόμενη πάντως στην αξιολόγηση η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου επέμεινε ότι ουσιαστικά έχει κλείσει, τονίζοντας πως «έχουμε ένα 90 με 95% στη συμφωνία και στο Eurogroup της Δευτέρας, περιμένουμε να έχουμε τουλάχιστον συμφωνία επί της αρχής. Πολιτική συμφωνία θα έχουμε».
Πηγή: skai.gr