Κλείσιμο

Τσίμερ: Το Βερολίνο θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, λίγο μετά τη συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την ανάγκη να εξαιρεθούν οι συλλογικές συμβάσεις από τη διαπραγμάτευση μεταξύ δανειστών και Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ η Γκάμπι Τσίμερ, το ΔΝΤ είναι αυτό που ευθύνεται για την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, διότι εμμένει στη θέση του να καταργηθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. 

«Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει θερμά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ δεν θα έπρεπε να τη δεχτεί. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ένα από τα βασικά εργασιακά δικαιώματα στην ΕΕ, για τα οποία έχουμε παλέψει τα τελευταία σαράντα χρόνια», δήλωσε η κ. Τσίμερ.

«Κατ’ επανάληψη προσπαθούμε να πούμε δημόσια
από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι οι συλλογικές συμβάσεις πρέπει να εξαιρεθούν από τη διαπραγμάτευση. Είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ανάπτυξης», είπε η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς.

Τέλος, σημείωσε ότι στηρίζει την άποψη των διεθνών ομάδων εμπειρογνωμόνων που έχουν συστήσει στην Ελλάδα τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και οι οποίες θα μπορούσαν να σταθεροποιήσουν την οικονομική κατάσταση στη χώρα. Όπως είπε, προτίθεται να έρθει σε επαφή με τα γερμανικά εργατικά συνδικάτα, ώστε να ασκήσουν την επιρροή τους στο θέμα των εργασιακών για την Ελλάδα.

Πηγή: skai.gr