Τα οικονομικά σχέδια του Τραμπ ανησυχούν τη Γερμανία

Φόβους εκφράζει το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ότι οι πολιτικές του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, αφού πρώτα της δώσουν μια πρώτη ώθηση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Παραθέτοντας ένα εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η Handelsblatt ανέφερε ότι οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου πιστεύουν ότι τα σχέδια τόνωσης του Τραμπ θα δώσουν στην οικονομία των ΗΠΑ μια πρώτη ώθηση ενώ στη συνέχεια οι περιορισμοί στο εμπόριο και η μεταναστευτική πολιτική θα αρχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία, το αργότερο από το 2019.

Η Handelsblatt ανέφερε ότι η έκθεση του υπουργείου λέει πως η αρχική τόνωση θα δώσει τη θέση της στην ύφεση καθώς από το 2019 οι πολιτικές του Τραμπ θα αρχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά το εμπόριο και θα δημιουργήσουν οικονομικές ανισορροπίες που θα εμποδίσουν την ανάπτυξη και θα ευνοήσουν μια πιο περιορισμένη νομισματική πολιτική».

Ο Τραμπ κατά τη διάρκεια όλης της προεκλογικής του εκστρατείας, δεσμεύτηκε ότι θα αναδιαμορφώσει τις εμπορικές συμφωνίες για να κερδίσει πίσω τις αμερικανικές θέσεις εργασίας.

Έχει επίσης απειλήσει ότι θα τιμωρήσει το Μεξικό και την Κίνα με δασμούς για τους οποίους διακεκριμένοι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να προκαλέσουν εμπορικό πόλεμο και να πάει την οικονομία της χώρας πολλές δεκαετίες πίσω. 
Πηγή: skai.gr