WSJ: Μέτρα που κόβουν το χρέος κατά 21 μονάδες έως το 2060 έχει ετοιμάσει η Ευρώπη

Μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που υπολογίζεται ότι μπορούν να μειώσουν το ύψος του κατά περισσότερες από είκοσι μονάδες έως το 2060 έχει ετοιμάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που έχει δει η «Wall Street Journal», οδηγώντας σε μεγάλα κέρδη το ελληνικό 10ετές ομόλογο και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι προτάσεις του ESM περιλαμβάνουν επιμήκυνση ορισμένων δανείων στήριξης και «πάγωμα» κάποιων επιτοκίων, ώστε να προστατευθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός από τον κίνδυνο μελλοντικών αυξήσεων στους τόκους.

Το σωρευτικό αποτέλεσμα των μέτρων θα είναι η μείωση της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ κατά 21,8 μονάδες έως το 2060, αν και ο μηχανισμός διάσωσης προειδοποιεί ότι η αποτελεσματικότητά των παρεμβάσεων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στις αγορές.

Εάν εγκριθούν, τα σχέδια του ESM θα εφαρμοστούν άμεσα και έως το τέλος του Μνημονίου, στα μέσα του 2018.

Οι προτάσεις του ESM δεν έχουν ακόμα εγκριθεί από τους ευρωπαίους εταίρους και θα παρουσιαστούν στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Παρά ταύτα, πηγές της WSJ προέβλεψαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα δώσουν το «πράσινο φως».

Τα βραχυχρόνια μέτρα για το ελληνικό χρέος αποτελούν δέσμευση των εταίρων από το Eurogroup του Μαΐου, το οποίος όμως παράλληλα μετέθεσε τυχόν βαθύτερες, μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις για μετά τη λήξη του Μνημονίου, το 2018.

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποτελεί προϋπόθεση για την χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Το Ταμείο ωστόσο έχει καλέσει τους Ευρωπαίους να συγκεκριμενοποιήσουν και τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που προτίθενται να εφαρμόσουν, ακόμα κι αν η υλοποίησή τους καθυστερήσει.
Πηγή: skai.gr