Στους ουραγούς της ΕΕ η Ελλάδα στο R&D με δαπάνες κάτω από 1% του ΑΕΠ

Στους ουραγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη (R&D) συγκαταλέγεται σταθερά η Ελλάδα, με το κράτος και τα δημόσια πανεπιστήμια να παραμένουν οι κύριοι χρηματοδότες των επενδύσεων για την καινοτομία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2015 οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη στη χώρα μας έφτασαν μόλις τα 1,68 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% της οικονομικής δραστηριότητας και τοποθετεί τη χώρα μας έκτη από το τέλος ανάμεσα στους 28.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα κατόρθωσε μεν να διπλασιάσει τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη σε σχέση με το 2005, όμως παρέμεινε μακράν πίσω από τους περισσότερους εταίρους της, καθώς η μέση δαπάνη στην Ε.Ε. πέρυσι ανήλθε στο 2,03% του ΑΕΠ.

Οι μοναδικές χώρες που κατέγραψαν χαμηλότερα ποσοστά ήταν η Κύπρος – που κατέλαβε την τελευταία θέση – η Ρουμανία, η Λετονία, η Μάλτα και η Κροατία.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα ήταν μία από τις πέντε χώρες όπου οι επιχειρήσεις δεν ήταν ο κυριότερος χρηματοδότης του R&D.

Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης σε έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα, ήτοι 38%, έγινε στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ενώ ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής ήταν το κράτος, που ήταν υπεύθυνο για το 28% της δαπάνης.

Στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το μερίδιο της ερευνητικής δαπάνης που έγινε από τον κλάδο των επιχειρήσεων κυμάνθηκε από 65% έως 68% του συνόλου.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά δαπανών στο R&D το 2015 καταγράφηκαν στη Σουηδία, την Αυστρία και τη Δανία, που ήταν οι μοναδικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεπέρασαν το τρία τοις εκατό.

Σημειώνεται πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση του 2,03% βρίσκεται ακόμα σαφώς πίσω σε σχέση με τους κυριότερους ανταγωνιστές της στο μέτωπο του R&D.

Στη Νότια Κορέα, η δαπάνη για έρευνα και ανάπτυξη ήταν 4,29% του ΑΕΠ, στην Ιαπωνία 3,59% (και για τις δύο χώρες στοιχεία 2014), ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2013 αντιστοιχούσε στο 2,73% της οικονομίας. Η Ε.Ε. ήταν περίπου «ισοδύναμη» με την Κίνα, (2,05% το 2014), και πολύ μπροστά από τη Ρωσία του 1,13%.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης