Κλείσιμο

Τσακαλώτος: Χρειαζόμαστε γρήγορα συμφωνία για το χρέος, η Γερμανία να μας εμπιστευτεί

Μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους ότι εάν δεν συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπονομεύσουν την μεγαλύτερη ευκαιρία για έξοδο της χώρας μας από την κρίση έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγορώντας παράλληλα τη Γερμανία για έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Wall Street Journal», ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αναβολή των κρίσιμων αποφάσεων, καθώς τυχόν μετάθεση της συζήτησης για μετά το τέλος του Μνημονίου θα στείλει αρνητικό σινιάλο στους επενδυτές σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Εάν κλοτσήσουμε αυτή την απόφαση παρακάτω και πούμε 'θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια' για το πώς θα καταστήσουμε βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, τότε και οι επενδυτές επίσης θα αναβάλουν τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ.

Το μήνυμα Τσακαλώτου έρχεται μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, κατά την οποία ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης του χρέους, θέση που απορρίφθηκε άμεσα από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε πάντως τη θεωρία που θέλει τον κ. Σόιμπλε να αναβάλει τη συζήτηση για το χρέος διότι φοβάται πολιτικές επιπτώσεις πριν τις γερμανικές εκλογές του επόμενου φθινοπώρου.

Αντίθετα, είπε, το πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που επιδεικνύει η το Βερολίνο απέναντι στην Αθήνα. «Σε κάποιο στάδιο μίας σχέσης, πρέπει να εμπιστευτείς τον άλλον, διότι η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει τεράστιες συνέπειες».

Υπό τη σκιά της ανόδου του λαϊκισμού
στην Ευρώπη και ευρύτερα στη Δύση, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως η ευρωζώνη θα επιβιώσει μόνον εάν πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να επιλύσει χρόνιες προκλήσεις, εξηγώντας ότι η άμεση λήψη αποφάσεων για το ελληνικό χρέος θα αποδεικνύει ακριβώς τη βούληση της νομισματικής ένωσης να δράσει.

«Εάν απλά αναβάλλει πολιτικές αποφάσεις [...] τότε ο κόσμος θα πει ότι δεν λειτουργεί», είπε.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ακόμα ότι η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος το αργότερο έως τον Ιανουάριο θα επέτρεπε ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τόνισε πως το πρόγραμμα της ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει ταχύτερα στις αγορές και να σταθεί χρηματοδοτικά στα πόδια της πριν τη λήξη του Μνημονίου, το 2018.

«Θα ήταν πολύ κοντόφθαλμο να σταματήσουμε τη διαδικασία που θα μας φέρει εκτός Μνημονίου, κάτι που είναι πλέον κοντά», είπε ο υπουργός Οικονομικών στην WSJ.

Οι αγορές της ΕΚΤ κανονικά λήγουν τον Μάρτιο, όμως δεν αποκλείεται να παραταθούν. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται πως στο τελευταίο Eurogroup της χρονιάς, στις 5 Δεκεμβρίου, οι εταίροι θα εξετάσουν τα βραχυπρόθεσμα, μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που πρωτίστως αποσκοπούν σε τεχνική διευκόλυνση των πληρωμών που πρέπει να κάνει η χώρα μας. Ωστόσο, ο πρόεδρος του σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει αφήσει μία μικρή «χαραμάδα» για ευρύτερη συζήτηση σχετικά με το χρέος.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του πιέζει τους Ευρωπαίους για άμεση συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων που μπορεί να ληφθούν για το ελληνικό χρέος, θέση που έχει υιοθετήσει και Αθήνα αλλά προσκρούει στον κ. Σόιμπλε.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ και οι σύμμαχοί του αντιτείνουν ότι τυχόν αποφάσεις για μεσομακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος θα ληφθούν το 2018, μετά το τέλος του Μνημονίου, μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητο και με προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει όλα τα συμφωνηθέντα. Αυτό προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Μαΐου.
Πηγή: skai.gr