«Μαύρη τρύπα» φοροδιαφυγής τα ξενοδοχεία & τα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Μεγάλου μεγέθους φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια δημοφιλών τουριστικών προορισμών, έδειξαν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Καθιερώνοντας ένα νέο μοντέλο ελέγχου, οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπίστωσαν αποκλίσεις δηλωθέντων εσόδων έως και 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, για μία επιχείρηση μόνο τον μήνα Ιούλιο, μηδενική υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ για επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος, μέσω έμμεσων τεχνικών, είχε προσδιοριστεί στα 18.000 ευρώ και δηλώσεις ΦΠΑ μερικών δεκάδων ευρώ όταν η πληρότητα των καταλυμάτων υπερέβαινε το 90%.

Στους ελέγχους που έκαναν οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας, για πρώτη φορά διασταυρώθηκαν εξειδικευμένες ιστοσελίδες αναζήτησης τουριστικών καταλυμάτων με απευθείας τηλεφωνήματα σε ξενοδοχεία, από εφοριακούς που υποδύονταν τους πελάτες.

Για όλες τις υποθέσεις που διαπιστώθηκαν αποκλίσεις, ξεκίνησε άμεσα φορολογικός έλεγχος ώστε να βεβαιωθούν τα σχετικά πρόστιμα.

Ο γενικός γραμματέας Γιώργος Πιτσιλής, τόνισε ότι, σύντομα, αντίστοιχες εκστρατείες θα υλοποιηθούν και σε άλλους κλάδους, με πρώτο υποψήφιο την εστίαση.
Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης