Κλείσιμο

Reuters: Η ΕΚΤ κατά πάσα πιθανότητα θα παρατείνει τις αγορές ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδόν σίγουρα θα παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και πέρα από το τέλος Μαρτίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ως πηγές αξιωματούχους της Ευρωτράπεζας.

Τυχόν επιμήκυνση των αγορών ομολόγων συμφέρει την Ελλάδα, η οποία ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα, αν και πρώτα θα πρέπει να ολοκληρώσει επιτυχώς τη δεύτερη αξιολόγηση και να λάβει κάποιες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι έχει ζητήσει «καθαρότητα» όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Εάν η Αθήνα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα θα συμπιεστεί το κόστος δανεισμού της και να βγει πιο εύκολα στις αγορές.

Παράλληλα, οι πηγές του Reuters επισήμαναν ότι η ΕΚΤ κατά πάσα πιθανότητα θα τροποποιήσει τους κανόνες που διέπουν τους τίτλους που δικαιούται να αγοράσει. Το εν λόγω σενάριο θεωρούνταν ούτως ή άλλως πολύ πιθανό, με δεδομένο ότι με τους σημερινούς κανόνες έχουν σχεδόν εξαντληθεί στη δευτερογενή αγορά τα διαθέσιμα ομόλογα ορισμένων χωρών, κυρίως της Γερμανίας.

Μεταξύ άλλων, η Ευρωτράπεζα φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει ομόλογα με ακόμα πιο χαμηλά επιτόκια από το κατώτατο όριο που ισχύει σήμερα, ήτοι -0,4%.

Επιπλέον, συζητάται η αμφιλεγόμενη πρόταση να αυξηθεί το μερίδιο χρέους της κάθε χώρας που δικαιούνται να κατέχει η ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωτράπεζα θα έχει το δικαίωμα να αγοράζει περισσότερους τίτλους αδύναμων νοτιοευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ρύθμιση που μπορεί να εγείρει νέες ενστάσεις για νομισματική χρηματοδότηση κρατών – κάτι που απαγορεύεται.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο.
Πηγή: skai.gr