Ενιαίο σύστημα εταιρικής φορολόγησης στην ΕΕ ζητά επίσημα η Κομισιόν

Σχέδια για τη δημιουργία ενιαίου συστήματος φορολόγησης των εταιρικών κερδών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναβιώνοντας μία από τις παλαιότερες ιδέες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη φοροαποφυγή πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Το προτεινόμενο σύστημα, γνωστό ως CCCTB, θα εναρμονίζει τον τρόπο υπολογισμού των φορολογούμενων εσόδων και τις φοροαπαλλαγές. Θεωρητικά, κατ’ αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η δυνατότητα μεγάλων ή πολυεθνικών εταιρειών να μεταφέρουν τεχνηέντως τα κέρδη τους σε ζώνες με ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα, εκμεταλλευόμενες τις διαφορές ανάμεσα σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Παρά ταύτα, η υλοποίηση του CCCTB είναι μία τεράστια πολιτική πρόκληση για την Ευρώπη, με δεδομένο ότι χρειάζεται ομόφωνη έγκριση από τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου όσο παραμένει μέρος της Ένωσης. Αν και η κάθε χώρα θα διατηρήσει το δικαίωμα να επιβάλει δικούς της συντελεστές, ο ενιαίος ορισμός των φορολογήσιμων στοιχείων συνιστά εκχώρηση δημοσιονομικών εξουσιών στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, η Επιτροπή ευελπιστεί ότι υπό το φως των αποκαλύψεων μαζικής εταιρικής φοροδιαφυγής στο σκάνδαλο LuxLeaks – όπου το Λουξεμβούργο χρησιμοποιούνταν ως φορολογικός παράδεισος για μεταφορά κερδών από την υπόλοιπη Ευρώπη – θα κινητοποιήσει τα κράτη μέλη.

Μοντέλο δύο φάσεων

Η πρόταση της Κομισιόν διαιρείται σε δύο διακριτές φάσεις. Αρχικά θα πρέπει να συμφωνηθούν οι κοινοί κανόνες.

Το δεύτερο στάδιο θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς θα πρέπει να συμφωνηθεί ενιαίος φορολογικός μηχανισμός που θα υπολογίζει το σύνολο των φόρων που οφείλει μία εταιρεία για όλες τις μονάδες της στην Ε.Ε. και πώς θα γίνεται η κατανομή αυτής της πληρωμής ανάμεσα στα κράτη, με γνώμονα το μέγεθος της κατά τόπου δραστηριότητας.

Το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει ότι όλες οι εταιρείες με ετήσια έσοδα μεγαλύτερα των 750 εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να συμμετέχουν υποχρεωτικά στο νέο μοντέλο, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η δυνατότητα φοροαποφυγής μεγάλων παιχτών.

Οι κανόνες θα ισχύουν και για τις θυγατρικές μη ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κοινή αγορά των «28».

Σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνει την έρευνα και την ανάπτυξη, το CCCTB προσφέρει γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές για αυτό. Νεοφυείς εταιρείες θα μπορούν να μειώσουν το φορολογικό τους βάρος έως και κατά το 200% των δαπανών τους για έρευνα και ανάπτυξη.

Σημειώνεται πως η ενιαία φορολογική πολιτική επιχειρήσεων είναι μία από τις παλαιότερες υποσχέσεις της Ε.Ε., και χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980. Η Κομισιόν προσπάθησε να την κάνει νόμο το 2011, όμως το όλο εγχείρημα «κόλλησε» λόγω αντίστασης των κρατών-μελών, με συνέπεια να εγκαταλειφθεί.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης