Υπό αμφισβήτηση οι προϋπολογισμοί επτά χωρών της ευρωζώνης

Διευκρινίσεις από επτά χώρες της ευρωζώνης ζήτησε χθες Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα σχέδια των προϋπολογισμών τους, εκφράζοντας μάλιστα ιδιαίτερη ανησυχία ότι η Ιταλία, η Κύπρος και η Φινλανδία αποκλίνουν από τους στόχους της ΕΕ.

Επιστολές εστάλησαν και στο Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Λιθουανία, οι προϋπολογισμοί των οποίων έχουν επισημανθεί για διαφορετικούς λόγους. Οι απαντήσεις των χωρών αναμένονται μέχρι την Πέμπτη.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την Ιταλία, την Κύπρο και τη Φινλανδία», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι τρεις χώρες θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με την απόρριψη των σχεδίων των προϋπολογισμών τους από τις Βρυξέλλες.

Η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, προβλέπει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της στο 2,3% του ΑΕΠ για το 2017 – σημαντικά υψηλότερο από εκείνο που αναμενόταν από τις Βρυξέλλες  -λόγω του φονικού σεισμού του Αυγούστου αλλά και των δαπανών για την αντιμετώπιση της τεράστιας μεταναστευτικής ροής από τη Βόρεια Αφρική.

«Θα χρειαστούμε διευκρινίσεις σχετικά με τα ποσά που περιλαμβάνονται στο σχέδιο προϋπολογισμού και ορίζονται ως «έκτακτες δαπάνες », ανέφεραν οι Επίτροποι Βάλντις Ντομπρόβσκις και Πιέρ Μοσκοβισί.

Η Επιτροπή απέστειλε επιστολή και στις κυβερνήσεις του Βελγίου και της Πορτογαλίας, παρά το ότι οι προϋπολογισμοί τους είναι σύμφωνοι με τους κανόνες της ΕΕ, λόγω του ότι η ικανότητά τους να τους τηρήσουν βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.

Η Ισπανία και η Λιθουανία έχουν επίσης κληθεί να στείλουν ενημερωμένους προϋπολογισμούς τις επόμενες ημέρες, καθώς και τα δύο κράτη βρίσκονται στη διαδικασία σχηματισμού νέων κυβερνήσεων.

Μέχρι τώρα, οι δύο χώρες έχουν αποφύγει την επιβολή κυρώσεων από τις Βρυξέλλες, αλλά παραμένουν υπό την απειλή της διακοπής της χρηματοδότησής τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να έχει ολοκληρώσει μέχρι την επόμενη Δευτέρα τη διαδικασία έγκρισης ή απόρριψης των σχεδίων προϋπολογισμού, τα οποία κατατέθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου από τις χώρες της ευρωζώνης.

Σε περίπτωση απόρριψης των σχεδίων, κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει, «η Επιτροπή θα επιδιώξει την κατάθεση αναθεωρημένων προϋπολογισμών μέσα σε τρεις εβδομάδες», σύμφωνα με πηγή από την ΕΕ.
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr