Τσουνάμι «αχυρανθρώπων» σε επιχειρήσεις με στόχο την εισφοροδιαφυγή

Ζει και βασιλεύει το «πάρτι» εισφοροδιαφυγής σε ελληνικές επιχειρήσεις με την πλέον συνήθη πρακτική να αποτελεί η τοποθέτηση των λεγόμενων «αχυρανθρώπων» σε θέσεις ευθύνης και διοίκησης.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσου Πετρόπουλου σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά.

Μάλιστα ο κ. Πετρόπουλος παραθέτει πλήθος ευφάνταστων πρακτικών που έχουν υιοθετήσει κεφαλαιουχικές και προσωπικές εταιρίες με στόχο την αποφυγή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων οφειλών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό οι έλεγχοι έχουν καταδείξει ότι οι επιτήδειοι αναθέτουν θέσεις ευθύνης σε πρόσωπα που στην πραγματικότητα δεν έχουν ουδεμία σχέση με την εταιρεία. Για παράδειγμα στις κεφαλαιουχικές εταιρίες σε υπερήλικα άτομα όπως μικροσυνταξιούχους χωρίς οικονομική επιφάνεια συνήθως συγγενείς του επιχειρηματία, οικονομικούς μετανάστες που δηλώνουν ως τόπο κατοικίας την έδρα της εταιρίας, κατοίκους του εξωτερικού χωρίς περιουσία και υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα, υπαλλήλους της εταιρίας χωρίς εμπειρία ή νεαρά άτομα που δεν δικαιολογείται να βρίσκονται σε θέση ευθύνης.

Στις δε προσωπικές εταιρίες το κόλπο στήνεται μέσω της συμμετοχής αλλοδαπού ή κατοίκου εξωτερικού ως ομόρρυθμου μέλους αλλοδαπής εταιρίας χωρίς δραστηριότητα ή περιουσία στην Ελλάδα είτε μέσω συμμετοχής νομικού εκπροσώπου ως ομόρρυθμου μέλους κεφαλαιουχικής εταιρίας επίσης χωρίς περιουσία.

Επίσης, όπως αναφέρει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις σύστασης εικονικών επιχειρήσεων χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο, με εικονικούς νόμιμους εκπροσώπους, που εμφανίζουν απασχόληση προσωπικού το οποίο στην πραγματικότητα εργάζεται για λογαριασμό άλλων επιχειρήσεων οι οποίες εμφανίζονται χωρίς οφειλές και με ασφαλιστική ενημερότητα ενώ η εικονική εταιρία δεν καταβάλλει εισφορές.

Πρωταθλητές στην απάτη αυτή αναδεικνύονται κυρίως ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, εταιρίες security και καθαρισμού. Αυτό, δε, που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι επιχειρήσεις συστήνονται και κινούνται εντός του πλαισίου που έχει θεσπιστεί για την απλούστευση των διαδικασιών και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, πράγμα που δυσχεραίνει τον εντοπισμό τους.

Αν και ο Τάσος Πετρόπουλος παραθέτει τους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, ο Γιώργος Αμυράς δεν πείθεται για την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών. «Το υπουργείο Εργασίας, προς το παρόν, απλώς παρακολουθεί και καταγράφει το φαινόμενο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Ποταμιού, καλώντας την κυβέρνηση να αφυπνιστεί και να αναπτύξει μηχανισμό πάταξης του φαινομένου, αναθεωρώντας το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που αποδεικνύεται όπως τονίζει αναποτελεσματικό για να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και την υγιή επιχειρηματικότητα.

Πηγή: Ναντίν Χαρδάλια - skai.gr