Ρέγκλινγκ: Εφικτή η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές πριν λήξει το Μνημόνιο

Εφικτή είναι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές πριν το τέλος του Μνημονίου, πιθανώς και το 2017, εφόσον όμως η Αθήνα εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τα συμφωνηθέντα, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Θα ήταν καλό η κυβέρνηση να αρχίσει να συνδέεται σταδιακά με τους επενδυτές πριν το τέλος του προγράμματος του ESM το 2018, όταν τα δάνεια του ESM δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα. Αν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει με αποφασιστικό τρόπο τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που έχει συμφωνηθεί στο πρόγραμμα του ESΜ, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα θα ανακτηθεί», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές ακόμα και το 2017, δηλαδή έναν χρόνο πριν τη λήξη του Μνημονίου, ο επικεφαλής του ESM δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, λέγοντας πως η ακριβής χρονική στιγμή έκδοσης ομολόγων, «κατά τη διάρκεια του 2017», και η διάρκειά τους, θα αποφασιστεί από το ελληνικό Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους στην Αθήνα.

Σημείωσε πως η Ελλάδα θα βοηθηθεί από το γεγονός ότι στο τέλος του προγράμματος, το 2018, περίπου τα δύο τρίτα του ελληνικού δημόσιου χρέους θα διακρατείται από τα Ταμεία διάσωσης του ESM και του EFSF.

«Αυτό σημαίνει ότι οι πολύ ευνοϊκοί όροι δανεισμού μας θα ισχύσουν για το συντριπτικό μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων και των πολύ μεγάλων λήξεων των δανείων μας προς την Ελλάδα».
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr