Μεικτά σινιάλα από Ντράγκι για επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης

Μεικτά σινιάλα στις αγορές για το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έστειλε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι, παραπέμποντας και επίσημα όλες τις μεγάλες αποφάσεις για τον Δεκέμβριο και οδηγώντας σε αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Το μήνυμα Ντράγκι διατηρεί την αβεβαιότητα τόσο για τις αγορές όσο και για την Ελλάδα, η οποία ελπίζει σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για τα ομόλογά της το ταχύτερο δυνατό, ώστε να συμπιεστούν προς τα κάτω οι αποδόσεις των τίτλων της και να βελτιωθούν οι προοπτικές επιστροφής στις αγορές.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στη Φρανκφούρτη, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση σχετικά με επιμήκυνση της ποσοτικής χαλάρωσης πέρα από την προγραμματισμένη λήξη της, στα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή όμως, ο κ. Ντράγκι παρέπεμψε τις κρίσιμες αποφάσεις για το Δεκέμβριο, προσθέτοντας ότι τότε το Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει στη διάθεσή του τις συστάσεις των αρμόδιων τεχνικών επιτροπών για τις αλλαγές που θα μπορούν να γίνουν στο όλο πρόγραμμα, με δεδομένο ότι σύντομα θα υπάρξει έλλειψη γερμανικών και άλλων ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Προσέθεσε δε ότι είναι απίθανο να υπάρξει μία απότομη διακοπή των αγορών ομολόγων, που σήμερα «τρέχουν» με ρυθμό 80 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα, ουσιαστικά διαμηνύοντας ότι ο όγκος των μηνιαίων αγορών κατά πάσα πιθανότητα θα μειωθεί προτού λήξει το πρόγραμμα.

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε πάντως ότι στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο δεν συζητήθηκε το σενάριο της αποκλιμάκωσης των αγορών.

Ο κεντρικός τραπεζίτης πάντως
χτύπησε εκ νέου το καμπανάκι στις κυβερνήσεις τις ευρωζώνης, τονίζοντας πως «όλα» τα κράτη-μέλη οφείλουν να προβούν σε διορθωτικές μεταρρυθμίσεις και να τις επιταχύνουν, καθώς διαφορετικά υπάρχουν σταθερά ρίσκα για την πορεία της νομισματικής ένωσης.

Τα «ανοιχτά» σχόλια του κ. Ντράγκι για το τι μέλλει γενέσθαι προκάλεσαν αβεβαιότητα στις αγορές, με το ευρώ να κατρακυλά απότομα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Στις 17:50 το ευρώ χάνει 0,42% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης