Κλείσιμο

«Πάγο» στις αγορές ελληνικών ομολόγων ρίχνει ο Ντράγκι, με αιχμή το χρέος

«Πάγο» στην προοπτική άμεσης αγοράς ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έριξε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι, αποσαφηνίζοντας ότι δεν υπάρχει καν νόημα να μιλάμε για ένταξη της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση προτού υπάρξει κάποια λύση για το χρέος.

Ο κ. Ντράγκι χαρακτήρισε «πρώιμη»
την όλη συζήτηση περί αγοράς ελληνικών ομολόγων, λέγοντας πως ενόσω υπάρχει το «αγκάθι» του χρέους το όλο θέμα ισοδυναμεί με «υποθέσεις».

Διευκρίνισε δε ότι η Ευρωτράπεζα θα προβεί σε δική της αξιολόγηση για το κατά πόσον το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, κάτι που σημαίνει πως η Φρανκφούρτη δεν δεσμεύεται από τις σχετικές αναλύσεις του Eurogroup ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε
τη θέση της ΕΚΤ ότι «πρέπει να ληφθούν μέτρα» για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όμως δεν έθεσε κανένα χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των ευρωπαίων και του ΔΝΤ.

Τυπικά, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εκπνέει στα τέλη Μαρτίου 2017 – αν και είναι πιθανό να επεκταθεί – κάτι που σημαίνει πως εάν δεν υπάρξει γρήγορα αξιόπιστη λύση για το χρέος η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί εκτός νυμφώνος.

Η ελληνική κυβέρνηση
αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν εκφράσει την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα έως το τέλος του έτους, κάτι όμως που φαντάζει δύσκολο, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι έχουν μεταθέσει τη λήψη αποφάσεων για μετά το τέλος του Μνημονίου, το 2018.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του ζητά να συγκεκριμενοποιηθούν οι παρεμβάσεις που θα κάνουν οι Ευρωπαίοι το ταχύτερο δυνατό, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα προσφέρει νέα δάνεια στη χώρα μας εάν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους.

Η ΕΚΤ έως τώρα έχει λάβει μία θέση «στη μέση», με τον στενό συνεργάτη του κ. Ντράγκι, Μπενουά Κερέ, να δηλώνει την προηγούμενη εβδομάδα πως οι αποφάσεις θα ληφθούν το 2018, αλλά τα μέτρα ελάφρυνσης θα πρέπει να οριστούν το ταχύτερο δυνατό, ώστε να υπάρχει πλήρης συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης