Υψηλό το οικονομικό κόστος του «σκληρού» Brexit προειδοποιεί το βρετανικό ΥΠΟΙΚ

Ένα «σκληρό» Brexit θα μπορούσε να στοιχίσει στο βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών έως και 66 δισεκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο σε απώλεια φόρων, σύμφωνα με εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο που διέρρευσε στην εφημερίδα Times.

Το έγγραφο αποτελεί ενημερωτικό υπόμνημα προς το υπουργικό συμβούλιο. Προειδοποιεί ότι η έξοδος από την ενιαία αγορά χωρίς νέα εμπορική σχέση με την ΕΕ και η υπαγωγή των διμερών σχέσεων στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θα προκαλούσε μείωση του ΑΕΠ κατά ποσοστό μεταξύ 5,4% και 9,5% εντός 15 ετών.

Όπως επισημαίνεται στο υπόμνημα, ακόμα και αν υποτεθεί ότι η Βρετανία θα σταματήσει να συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό, οι ετήσιες φορολογικές απώλειες θα φτάνουν τουλάχιστον τα 38 δισεκατομμύρια λίρες, «λόγω του μικρότερου μεγέθους της οικονομίας».

Τα στοιχεία ωστόσο προέρχονται από υπολογισμούς των αξιωματούχων του Υπουργείου Οικονομικών που είχαν γίνει κατ’ εντολή του τέως υπουργού Τζορτζ Όσμπορν τις παραμονές του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο από την ΕΕ.

Το γεγονός αυτό έχει δώσει αφορμή στους υποστηρικτές του Brexit να απορρίπτουν την προειδοποίηση ως «εκτός πραγματικότητας» και συνέχιση της τακτικής «εκφοβισμού» του Υπουργείου Οικονομικών.

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ προειδοποιούν ότι οι εκτιμήσεις του υπουργείου αποκαλύπτουν το πόσο επιζήμιο θα ήταν το Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο