Επιπλέον συρρίκνωση μισθών υπό προϋποθέσεις προτείνει η επιτροπή Σοφών

Μείωση των ωρών εργασίας αντί για ομαδικές απολύσεις στην περίπτωση που μία επιχείρηση αντιμετωπίζει οικονομική στενότητα, προτείνει η διεθνής επιτροπή «σοφών».

Οι εμπειρογνώμονες προκρίνουν ακόμη και την προσωρινή διαθεσιμότητα εργαζομένων αντί της απόλυσης, με την παράλληλη χορήγηση κάποιου επιδόματος από το ελληνικό κράτος – όπως συμβαίνει σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες

Επιπλέον, προτείνεται η περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών για δύο περιπτώσεις:

Α) για τους νέους κάτω των 25 ετών που προτείνεται η αμοιβή με ακόμη χαμηλότερο μισθό για δύο χρόνια και ανάλογα με την εργασιακή εμπειρία. Πιο συγκεκριμένα, οι εμπειρογνώμονες εισηγούνται ο μισθός «για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας» να αντιστοιχεί τον πρώτο χρόνο στο 85% του κατώτατου μισθού (586 €), δηλαδή στα 498,1€. Τον δεύτερο χρόνο, ο μισθός θα αυξάνεται στο 95%, ήτοι 556,7€.

Β) στην περίπτωση έκτακτης οικονομικής ανάγκης μιας επιχείρησης, για την οποία η επιτροπή προτείνει την δυνατότητα υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων με χαμηλότερους μισθούς, τις οποίες χαρακτηρίζει «προσωρινές παρεκκλίσεις».

Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ ζητάει αίμα
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, εκτιμά πως η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα είναι σκληρή, επειδή οι ευρωπαίοι εταίροι επιθυμούν να κρατήσουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Το ταμείο όμως είναι "ακραίος παίκτης". Ζητάει γενικευμένη απορύθμιση της αγοράς εργασίας που σημαίνει "αίμα"», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Για τις ομαδικές απολύσεις ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύθηκε ότι χώρα θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ (η εταιρία ζητά την κατάργηση του υπουργικού βέτο για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων) αλλά, όπως πρόσθεσε, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό, επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης.

Η επιτροπή τάσσεται υπέρ της επαναφοράς και της καθολικής ισχύος των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας ενώ για τον κατώτατο μισθό προτείνει να καθορίζεται, αρχής γενομένης από το 2018, στο πλαίσιο ελεύθερων διαπραγματεύσεων από τους κοινωνικούς εταίρους.
Πηγή: skai.gr