Κλείσιμο

Bloomberg: Aπό του... χρόνου η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Για πιθανή συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από του… χρόνου κάνει ουσιαστικά λόγο την Παρασκευή το πρακτορείο Bloomberg.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιθανόν να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τις γερμανικές εκλογές» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή της Ευρωζώνης, με τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές να διεξάγονται, σημειωτέον, το Σεπτέμβριο του 2017…

Το Βερολίνο «παίζει καθυστερήσεις» όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οιαδήποτε δέσμευση για μείωση του χρέους θα είναι εκλογικά ζημιογόνα. Αλλά και η μη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα έως τις γερμανικές εκλογές επειδή δεν έχει αποσαφηνιστεί το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους αποτελεί πολιτικό πρόβλημα για το Βερολίνο, καθώς το τρίτο μνημόνιο ψηφίστηκε στη γερμανική Βουλή με προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Σε περίπτωση που οι πληροφορίες του Bloomberg έχουν βάση, κάτι τέτοιο θα προκαλέσει σοβαρές περιπλοκές στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οι ευρωπαίοι εταίροι διαμηνύουν ότι η συμμετοχή του Ταμείου είναι απολύτως απαραίτητη.

Υπενθυμίζεται εδώ, ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως το θέμα του χρέους θα έχει λυθεί έως το τέλος του 2016 και ως εκ τούτου το Ταμείο θα μετάσχει στο πρόγραμμα βοήθειας.

«Το πρόβλημα στην
Ελλάδα δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή του χρέους» επέμεινε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την ώρα που η Αθήνα έκανε νέα αναφορά στο θέμα μετά τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με Ρέγκλινγκ και Χόγιερ. 

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατόν αποτελεί προϋπόθεση για να έχουμε θετικές εξελίξεις στην οικονομία» τόνισε στο μεταξύ ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου. 
Πηγή: skai.gr