Νέα ευρω-πρωτιά για την Ελλάδα στην ανεργία

Στο 10,1%, αμετάβλητη σε σχέση με τον Ιούλιο, διαμορφώθηκε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, με την Ελλάδα να κρατά σταθερά τα πρωτεία και να είναι η μοναδική χώρα όπου το ποσοστό υπερβαίνει το φράγμα του 20%.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η ανεργία στη χώρα μας ανήλθε στο 23,4% (στοιχεία Ιουνίου), ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Ισπανία, όπου τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού το ποσοστό των ανέργων έπεσε στο 19,5%.

Το χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις 19 χώρες του κοινού νομίσματος καταγράφηκε στη Γερμανία, με 4,2%. Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, τη Γαλλία, η ανεργία συνέχισε την αυξητική πορεία των τελευταίων μηνών φτάνοντας στο 10,5%, παρά το γεγονός ότι τον Μάιο βρισκόταν σε μονοψήφια επίπεδα, στο 9,9%.

Η Ελλάδα είναι μακράν πρώτη και στο μέτωπο της νεανικής ανεργίας, με 47,7% (στοιχεία Ιουνίου), ενώ ακολουθούν η Ισπανία με 43,2% και η Ιταλία με 38,8%. Το χαμηλότερο ποσοστό διαπιστώθηκε και σε αυτή την περίπτωση στη Γερμανία, όπου μόλις το 6,9% των νέων κάτω των 25 ετών που έχουν μπει στην αγορά εργασίας δεν έχει βρει απασχόληση.

Πάντως, μολονότι σε ολόκληρη την ευρωζώνη το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο 10,1%, ο αριθμός των ανέργων στις 19 χώρες της νομισματικής ένωσης αυξήθηκε κατά περίπου 8.000, αγγίζοντας τα 16,33 εκατομμύρια.

Το εν λόγω στοιχείο, σε συνδυασμό με τις μετρήσεις από τους προηγούμενους μήνες, υποδηλώνει ότι τα κέρδη στην αγορά εργασίας που καταγράφηκαν στις αρχές του έτους έχουν αρχίσει να χάνουν τη δυναμική τους.

Σε κάθε περίπτωση, η ανεργία στη ζώνη του ευρώ παραμένει υπερδιπλάσια από αυτή στις Ηνωμένες Πολιτείες, που τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 4,9%.
Πηγή: skai.gr