Κλείσιμο

Άλμα στον πληθωρισμό μετά τον αγώνα της ΕΚΤ, αλλά με αστερίσκους

Σημαντική άνοδο κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει την προσπάθειά της να τονώσει την αναιμική ανάκαμψη στη νομισματική ένωση.

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,4%, από μόλις 0,2% τον Αύγουστο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού από το 2014, όμως παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για «κοντά αλλά κάτω» από το 2%.

Η βελτίωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η ενέργεια αποδείχτηκε μικρότερο βαρίδι σε σχέση με προηγούμενους μήνες. Οι τιμές για προϊόντα ενέργειας υπολογίζεται ότι έπεσαν κατά 3% τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, από -5,6% τον Αύγουστο.

Παρά ταύτα, τα θετικά μαντάτα είναι περιορισμένα, καθώς το μέτρο που κοιτά πρωτίστως η ΕΚΤ, ο δομικός πληθωρισμός – που δεν συνυπολογίζει τις ευμετάβλητες τιμές στα τρόφιμα και την ενέργεια – έμεινε «κολλημένος» στο 0,8%. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι πέραν της ενέργειας η τόνωση των τιμών είναι μικρή.

Μάλιστα, αν εξαιρεθεί μόνο η ενέργεια, ο δομικός πληθωρισμός έπεσε – από 0,9% τον Αύγουστο σε 0,8% τον Σεπτέμβριο.

Η παραμονή της ευρωζώνης σε χαμηλό πληθωρισμό καταδεικνύει ότι το κοινό νόμισμα διατρέχει ακόμα κίνδυνο αποπληθωρισμού, παρά τον αγώνα της ΕΚΤ, που προσπαθεί να τονώσει την οικονομία με πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ και μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια.

Ο αποπληθωρισμός είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο οικονομικό φαινόμενο όπου νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναμένοντας διαρκώς περαιτέρω μείωση των τιμών, αναβάλλουν επ’ αόριστον τις δαπάνες τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο παραλύει η αγορά και η πραγματική οικονομία.

Είναι επίσης ανατροφοδοτούμενο φαινόμενο, που στην πράξη αυξάνει το πραγματικό χρέος και πλήττει την απασχόληση.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης