Αιμορραγεί η μετοχή της Deutsche Bank, κάτω από τα 10 ευρώ για πρώτη φορά

Βαθιά πτώση, που νωρίτερα έφτασε και το 9%, υφίσταται η μετοχή της Deutsche Bank στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, εν μέσω ανησυχιών για την υγεία της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας.

Η μετοχή έπεσε ακόμα και κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10 ευρώ, για πρώτη φορά, συμπαρασύροντας τις μετοχές κι άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η κατρακύλα άρχισε λίγες ώρες μετά από δημοσιεύματα των «Financial Times» και τη «Wall Street Journal» που αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες κερδοσκοπικά ταμεία έχουν αποσύρει δισεκατομμύρια σε τοποθετήσεις και συναλλαγές από την Deutsche Bank.

Αν και οι φερόμενες εκροές είναι μικρές συγκριτικά με τον όγκο συναλλαγών που χειρίζεται η τράπεζα και την καταθετική της βάση, που υπερβαίνει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, καταδεικνύουν την ανησυχία των επενδυτών για την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.

Η Deutsche έχει χάσει πάνω από το 50% της χρηματιστηριακής αξίας της από τις αρχές του έτους. Το 2007, πριν την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης, η μετοχή της βρισκόταν πάνω από τα 100 ευρώ.

Η πτώση της μετοχής επιταχύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την αποκάλυψη ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ζητά από την Deutsche 14 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημιώσεις για φερόμενες παρανομίες στην πώληση επενδυτικών προϊόντων. Ο γερμανικός κολοσσός έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα πληρώσει τίποτα που να προσεγγίζει το εν λόγω ποσό.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, λόγω δημοσιευμάτων του περιοδικού Focus, που ήθελαν τη γερμανική κυβέρνηση να ετοιμάζει διάσωση της τράπεζας.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ότι ετοιμάζει διάσωση της Deutsche, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας έχει αρνηθεί ότι έχει ζητήσει οποιαδήποτε βοήθεια από την καγκελάριο Μέρκελ ή ότι υπάρχει ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας.
Πηγή: skai.gr