Πρόταση Σάλλα για σπάσιμο των κόκκινων στεγαστικών δανείων

Παρέμβαση του μέχρι πρότινος προέδρου της τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα για το θέμα των «κόκκινων» δανείων και τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας.

Με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος, προτείνει τον διαχωρισμό του κάθε «κόκκινου» στεγαστικού δανείου σε δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος θα μπορεί να το πουλήσει και να το επαναμισθώσει από την τράπεζα ο ιδιοκτήτης του, αφήνοντας ένα συγκριτικά μικρό υπόλοιπο στην αποπληρωμή του. Θα μειώνεται αντίστοιχα το ύψος της μηνιαίας δόσης, ανάλογα με τις δυνατότητες του.

Με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνει ο κ. Σάλλας, διασφαλίζεται ότι ο δανειολήπτης δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από το σπίτι του ή να χάσει το ακίνητό του.

Για το υπόλοιπο μέρος του δανείου, που θα είναι προς αποπληρωμή, ο κ. Σάλλας τονίζει ότι θα μπορούσε να μπει για παράδειγμα μία περίοδος πέντε ετών κατά την οποία θα πρέπει να πληρώνονται κανονικά οι μειωμένες δόσεις.

Αν αποκατασταθούν μετά από αυτό το διάστημα οι αξίες των ακινήτων, τότε θα μπορούσε να υπάρχει διαγραφή έως και 50% του υπολοίπου του δανείου.
Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης