Κλείσιμο

Σταθάκης: Σεβόμαστε και προστατεύουμε την ανεξαρτησία του Στουρνάρα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος και του Γιάννη Στουρνάρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, λίγες ημέρες μετά την έρευνα που έγινε στο εταιρικό γραφείο της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη, η οποία άφησε υπόνοιες για πολιτικά κίνητρα.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι «σε κανένα σημείο» δεν προσπάθησε η κυβέρνηση να εκφοβίσει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ή να τον πιέσει σε παραίτηση. Είπε ότι την υπόθεση με τη σύζυγό του κ. Στουρνάρα έχει λυθεί και δεν είχε καμία σχέση με τον ίδιο τον κεντρικό τραπεζίτη.

Ερωτηθείς για το τι εντύπωση μπορεί να προκάλεσε η όλη υπόθεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Σταθάκης επισήμανε πως η ανεξαρτησία της ΤτΕ «υπάρχει και θα προστατευθεί». «Δεν υπάρχει καμία πρόθεση σε οποιοδήποτε επίπεδο να γίνει θέμα για την ανεξαρτησία της ελληνικής κεντρικής τράπεζας», συμπλήρωσε.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι η χώρα μας ίσως μπορέσει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ειδικά εάν υπάρξει κάποια συμφωνία για το χρέος έως τα Χριστούγεννα.

Είπε ότι η ερχόμενη αξιολόγηση συνδέεται στενά με το χρέος και εξέφρασε την ελπίδα για θετικές εξελίξεις και στα δύο ζητήματα έως το τέλος του έτους.

Υποστήριξε επίσης ότι η δεύτερη αξιολόγηση είναι στην πράξη ο τελευταίος σημαντικός σταθμός για την ολοκλήρωση τους προγράμματος στήριξης, καθώς στη συνέχεια «δεν απομένουν πολλά πράγματα».

«Υπάρχουν μερικές αξιολογήσεις το 2017 αλλά στην πραγματικότητα όλο το πακέτο είναι εκεί [στις δύο πρώτες αξιολογήσεις]», είπε.
Πηγή: skai.gr