Κλείσιμο

Η Deutsche Bank ενισχύει τα κεφάλαιά της πουλώντας την Abbey Life

Την πώληση της ασφαλιστικής εταιρείας Abbey LIfe στην Phoenix Group, έναντι 1,09 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, εν μέσω της θύελλας ανησυχιών που έχει ξεσπάσει όσον αφορά την κεφαλαιακή της επάρκεια και το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας από το Βερολίνο.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας θα υποστεί ζημία περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ προ φόρων από την πώληση της Abbey Life, εξαιτίας  ορισμένων αρνητικών λογιστικών αποτιμήσεων. Παρά ταύτα, θα βελτιώσει την κεφαλαιακή θέση της κατά 0,1 μονάδα, καθώς το επισφαλές πεδίο όπου δραστηριοποιείται η ασφαλιστική μονάδα επιβάρυνε την αξιολόγηση της τράπεζας.

Η επάρκεια της Deutsche είχε υπολογιστεί σε 10,8% στα τέλη Ιουνίου, σαφώς πάνω από το ελάχιστο απαιτούμενο αλλά και σαφώς χειρότερα σε σχέση με τις περισσότερες συστημικές τράπεζες παραπλήσιου βεληνεκούς.

Η πώληση της Abbey LIfe βοήθησε τη μετοχή της γερμανικής τράπεζας να ενισχυθεί κατά 2,74% στη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης.

Νωρίτερα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα της εφημερίδας Die Zeit που ήθελε το Βερολίνο να μελετά σχέδιο υποστήριξης της Deutsche Bank, σε περίπτωση που η τράπεζα προσπαθήσει να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο αλλά δεν καταφέρει να προσελκύσει αρκετό ενδιαφέρον στις αγορές.

Είχε προηγηθεί δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Deutche, Τζον Κράιαν, ότι ουδέποτε ζήτησε τη βοήθεια της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ή έστω υπονόησε ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη. «Δεν υπάρχει θέμα κρατικής βοήθειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κράιαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild.

Ο κ. Κράιν απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που θα ευτέλιζε τους τίτλους των σημερινών μετόχων.

Οι ανησυχίες για την υγεία της γερμανικής τράπεζας έρχονται στον απόηχο της αποκάλυψης ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών της έχει ζητήσει να καταβάλει 14 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για φερόμενες παρατυπίες στην πώληση επενδυτικών προϊόντων.

Η Deutsche έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να καταβάλει οτιδήποτε κοντά σε αυτό το ποσό, όμως οι αγορές είναι προβληματισμένες καθώς ακόμα και ένας μικρότερος συμβιβασμός θα αποτελούσε βαρύτατο πλήγμα για μία τράπεζα που η χρηματιστηριακή της αξία έχει μειωθεί κατά περίπου 55% από την αρχή του έτους.
Πηγή: skai.gr