Κλείσιμο

Αντικρουόμενες πληροφορίες για σχέδιο διάσωσης της Deutsche Bank από το Βερολίνο

Αντικρουόμενες πληροφορίες έχουν προκύψει τις τελευταίες ώρες σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο διάσωσης της Deutsche Bank.

Η εφημερίδα Die Zeit μεταδίδει ότι το Βερολίνο μελετά σχέδιο έκτακτης ανάγκης για παροχή βοήθειας στην μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή σε περίπτωση που το ίδρυμα χρειαστεί φρέσκα κεφάλαια αλλά δεν μπορέσει να τα αντλήσει από τις αγορές.

Στόχος του σχεδίου θα είναι να επιτρέψει στην τράπεζα να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία σε άλλα ιδρύματα, σε τιμές που θα της επέτρεπαν να ξεπεράσει τον σκόπελο. Στο χειρότερο σενάριο, η γερμανική κυβέρνηση θα αγοράσει μερίδιο 25% στην τράπεζα.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα το πρακτορείο Reuters μετάδωσε πως η ρυθμιστική Αρχή των τραπεζών στη Γερμανία δεν εξετάζει σχέδιο διάσωσης της Deutsche Bank.

Τα αντικρουόμενα δημοσιεύματα έρχονται λίγες ώρες αφότου ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche, Τζον Κράιαν, διέψευσε κατηγορηματικά προγενέστερο δημοσίευμα του περιοδικού Focus, που τον ήθελε να έχει ζητήσει βοήθεια από την καγκελάριο Μέρκελ.

«Δεν υπάρχει θέμα κρατικής βοήθειας», τόνισε ο κ. Κράιαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild. Τόνισε ότι ουδέποτε ζήτησε την υποστήριξη της καγκελαρίου, ούτε καν υπονόησε ότι η τράπεζα χρειάζεται βοήθεια.

Ο κ. Κράιαν διαμήνυσε πάντως ότι αυτή τη στιγμή η Deutsche Bank δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, παρά τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η μικρή κεφαλαιοποίηση σε σχέση με τον ισολογισμό της θα υποχρεώσει τελικά την διοίκηση να προβεί σε έκδοση νέων μετοχών.

Οι ανησυχίες για επέμβαση του Βερολίνου υπέρ της Deutsche ήλθαν λίγες εβδομάδες αφότου το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών διαμήνυσε πως ζητά από την γερμανική τράπεζα 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε ποινές για φερόμενες παρανομίες στην πώληση επενδυτικών προϊόντων.

Η τράπεζα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να καταβάλει οτιδήποτε που έστω θα προσεγγίζει το εν λόγω ποσό.

Η μετοχή της Deutsche έχει χάσει το 55% της αξίας της από την αρχή του έτους, και πλέον κινείται στη ζώνη των 10,55 ευρώ. Το 2007, πριν την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η μετοχή της Deutsche βρισκόταν πάνω από τα 100 ευρώ.
Πηγή: skai.gr