Νέα πτώση του δανεισμού στην Ελλάδα ενώ η ευρωζώνη ανακάμπτει

Νέα μείωση του δανεισμού προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά καταγράφηκε στην Ελλάδα στα τέλη του καλοκαιριού, καθώς υπό το βάρος των «κόκκινων» δανείων οι τράπεζες ανοίγουν με δισταγμό τις κάνουλες της χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η παροχή νέων δανείων τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 1,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Η χρηματοδότηση προς επιχειρήσεις έπεσε κατά 0,5%, ενώ τα δάνεια προς ελεύθερους επιχειρηματίες και αγρότες συρρικνώθηκαν κατά 1,8%.

Πλήγμα υπέστησαν και τα νοικοκυριά, καθώς οι τράπεζες περιόρισαν τις πιστώσεις κατά 2,8% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο.

Η μείωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία ουσιαστικά προκαλεί έναν φαύλο κύκλο για τις επιχειρήσεις, οι οποίες δυσκολεύονται να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να επενδύσουν για αύξηση της δραστηριότητάς τους.

Η κατάσταση στην Ελλάδα έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα από ολόκληρη την ευρωζώνη, όπου τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού τα δάνεια προς ιδιώτες αυξήθηκαν αργά αλλά σταθερά, κατά 1,8%, ενώ τα δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 1,9%, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ροή χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία στη χώρα μας μειώνεται σχεδόν σταθερά από το 2011.

Σύμφωνα με την ΤτΕ έως τον Μάρτιο τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών περιείχαν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ήτοι πάνω από το 45% όλων των πιστώσεων.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης