Κλείσιμο

Σύγχυση με τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις

Οργή, σε συνδυασμό με σύγχυση αλλά και πανικό, προκάλεσε σε χιλιάδες συνταξιούχους το δεύτερο κύμα περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό, οι μειώσεις των δύο πρώτων φάσεων επαναπροσδιορισμού των συντάξεων αφορούν τουλάχιστον 210.000 συνταξιούχους που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είχαν απώλειες στις επικουρικές τους από 100 ευρώ και πάνω.

Καθώς βέβαια ακόμη και οι βεβαιώσεις πληρωμών που εκδίδουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των Ταμείων (που έχουν ενταχθεί στο ενιαίο υπερ-επικουρικό ΕΤΕΑ) δεν αναλύουν το πώς έγινε ο επανυπολογισμός των συντάξεων, τα δικηγορικά γραφεία στα οποία μαζικά προσφεύγουν οι συνταξιούχοι αναμένεται να κάνουν χρυσές δουλειές.

Μάλιστα, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι όσο ο τρόπος «επαναπροσαρμογής» και όχι επανυπολογισμού των συντάξεων διατηρείται μυστικός από το Ταμείο και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τόσο θα πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες των συνταξιούχων. Τονίζουν δε ότι η σύγχυση ενδέχεται να μετατραπεί σε πανικό κατά τις πληρωμές του Οκτωβρίου, καθώς το τρίτο και τελευταίο «πακέτο» ανακαθορισμού των επικουρικών για άλλους 120.000 συνταξιούχους θα συμπέσει με την πρώτη δόση αναδρομικών περικοπών για όλους.

Αναλυτικά, στις καταβολές που έχουν προγραμματιστεί για τις 4 Οκτωβρίου, οι 66.900 άτυχοι του πρώτου «πακέτου» (κυρίως συνταξιούχοι δημοτικοί υπάλληλοι -ΤΑΔΚΥ, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί - ΤΕΑΕΙΓΕ και οι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι της ΕΤΒΑ - ΤΕΑΠ-ΕΤΒΑ που είδαν τις συντάξεις τους κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 8% με 10%) θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο σε τρεις ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο.

Αντίστοιχα, το μεγάλο «κύμα» του Σεπτεμβρίου (περίπου 144.000 συνταξιούχοι από το ΕΤΕΑΜ με μεσοσταθμική μείωση 11%, το ΤΕΑΥΕΚ με μεσοσταθμική μείωση 14%, το ΤΕΑΠΟΖΟ με -13%, το ΤΕΑΥΝΤΠ-υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων με -18% και το ΤΑΠΤΠ της πρώην Τράπεζας Πίστεως - Alpha με μεσοσταθμική μείωση 35%) θα πρέπει να επιστρέψουν το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Τέλος, όσοι δουν τις συντάξεις τους μειωμένες τον Οκτώβριο (περίπου 30.000 συνταξιούχοι με ειδικά καθεστώτα) θα πρέπει να πληρώσουν ταυτόχρονα και την πρώτη δόση για τα ποσά που τους δόθηκαν χωρίς περικοπές για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνταξιούχος που τον Αύγουστο έλαβε από το επικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑΜ σύνταξη 187,01 ευρώ, είδε στις 2 Σεπτεμβρίου τη σύνταξή του μειωμένη κατά 45,6%, καθώς στον λογαριασμό του είχαν πιστωθεί μόλις 101,7 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι κάνουν λόγο για «εξαφάνιση» των επικουρικών τους συντάξεων, καθώς οι μειώσεις σε σχέση με την αρχική σύνταξη (πριν από τις μνημονιακές περικοπές) αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 78%. Είναι χαρακτηριστική περίπτωση συνταξιούχου που η αρχική επικουρική του σύνταξη ήταν της τάξης των 585,2 ευρώ και η σύνταξη Σεπτεμβρίου ήταν 138,8 ευρώ (μείωση 78%).

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα
απέστειλε και η Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ζητώντας να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων τα άτομα με αναπηρία ή με χρόνιες παθήσεις καθώς και τα μέλη οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία.
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή