Χαμηλό τετραετίας στις εξαγωγές – ραγισμένος ο καθρέφτης της οικονομίας

Σε χαμηλό τετραετίας, κάτω από το ψυχολογικό όριο των 12 δισ. ευρώ, υποχώρησε η συνολική αξία των εξαγωγών για το πρώτο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ). 

Οι εξαγωγικές επιδόσεις αποτελούν τον κατ’ εξοχήν «καθρέφτη» που αντικατοπτρίζει την ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας, ωστόσο ποικίλα προβλήματα στη χώρα μας ανακόπτουν τις εξαγωγικές επιδόσεις και κατ’ επέκταση συνιστούν τροχοπέδη στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση που υπέστη η ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν βαθύτερη απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αντί για 0,7% που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ειδικότερα, η συνολική αξία των εξαγωγών για το πρώτο εξάμηνο φέτος υποχώρησε κατά 8,1%. Η μείωση, οφείλεται κυρίως στην σημαντική πτώση των εξαγωγών καυσίμων (κατά -24,1%) ενώ σημαντικά μειωμένες εμφανίζονται και οι εξαγωγές πρώτων υλών (-14,5%). Πιέσεις δέχονται και οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων που αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών. Σημαντικά αυξημένες εμφανίζονται πάντως οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Στη λίστα των 100 κυριότερων εξαγόμενων προϊόντων της χώρας μπήκαν για πρώτη φορά οι ζωγραφικοί πίνακες, το σκληρό σιτάρι, τα μανταρίνια, οι μονάδες μνήμης, τα βιβλία-έντυπα και τα παγωτά.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει επίσης ότι η Ιταλία παραμένει ο σημαντικότερος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών και η Γερμανία στη δεύτερη.

«Τα γνωστά προβλήματα που μαστίζουν τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις όπως capital controls, υψηλές οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, υπερφορολόγηση, περιορίζουν τις δυνατότητες των Ελλήνων εξαγωγέων να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας» τόνισε η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη.
Πηγή: Kαθημερινή - skai.gr