Απότομη υποχώρηση της οικονομικής εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη

Απότομη πτώση υπέστη τον Αύγουστο η οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, σε μία πρώτη ένδειξη αμφιβολιών στη Γηραιά Ήπειρο μετά την επικράτηση του Brexit στη Βρετανία, όπου η εικόνα ήταν ακριβώς ανάποδη.

Σύμφωνα με τον δείκτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εμπιστοσύνη επενδυτών και επιχειρήσεων στην πορεία της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 103,5 μονάδες, μία ολόκληρη μονάδα χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιούλιο.

Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα του δείκτη από τα μέσα του 2014 κι έπειτα.

Στον αντίποδα, ο αντίστοιχο δείκτης εμπιστοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στις 104 μονάδες, από 102,6, ανακτώντας μέρος του εδάφους που έχει χάσει μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου.

Στην ευρωζώνη, η κατάσταση επιδεινώθηκε και στις δύο μεγάλες κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας, τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, όπου η εμπιστοσύνη επενδυτών και επιχειρηματιών μειώθηκε κατά 1,8 και 1,2 μονάδες αντίστοιχα.

Η εμπιστοσύνη μειώθηκε σε τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες του κοινό νομίσματος, με χειρότερα παράδειγμα την Ολλανδία – μεγάλο εμπορικό εταίρο του Ηνωμένου Βασιλείου – όπου η πτώση έφτασε τις 3,6% μονάδες.

Η μοναδική από τις πέντε μεγάλες οικονομίες του ευρώ όπου το κλίμα βελτιώθηκε ήταν η Γαλλία – όπου η κυβέρνηση έχει πιέσει για οικονομική αξιοποίηση της βρετανικής εξόδου από την Ε.Ε. – με συνέπεια ο δείκτης να αυξηθεί κατά 0,8 μονάδες.
Πηγή: skai.gr