Αλεξιάδης: Ακόμα κι αν ο ΕΝΦΙΑ καταργηθεί θα πρέπει να τον αντικαταστήσουμε

Ακόμα κι αν ΕΝΦΙΑ καταργηθεί κάποτε, θα πρέπει να αντικατασταθεί από έναν άλλο φόρο επί των ακινήτων, που θα είναι «πιο δίκαιος και πιο αναλογικός», δήλωσε σήμερα Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι η συνέχιση του ΕΝΦΙΑ – παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για κατάργησή του – δεν αποτέλεσαν επιλογή της κυβέρνησης αλλά «πολιτική αναγκαιότητα» λόγω της συμφωνίας με τους πιστωτές.

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές στη φορολόγηση των ακινήτων από το επόμενο έτος, κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

«Για το 2017 και τα επόμενα χρόνια είναι θέμα διαπραγμάτευσης τι φόρο θα έχουμε στην περιουσία», είπε.

Είπε ακόμα ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει διευκολύνσεις για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ.

Σχετικά με τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε πως η κυβέρνηση κατάφερε να μεταφέρει το φορολογικό βάρος στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα, ενώ επανέλαβε ότι «το 92% των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ ή θα πληρώσουν λιγότερα ή το ίδιο με πέρυσι, ή καθόλου».

Ο κ. Αλεξιάδης παραδέχτηκε πάντως ότι το σημερινό φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο κι αναλογικό, και σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι καν αποτελεσματικό. Τόνισε πως η κυβέρνηση δεν το υπερασπίζεται το σημερινό φορολογικό σύστημα, όμως συνάμα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα ταυτόχρονα και χρειάζεται χρόνο.

«Προσπαθούμε να το αλλάξουμε, κοιτάμε να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν, δεν το υπερασπιζόμαστε, προσπαθούμε να κάνουμε εκείνες τις αλλαγές που θα το καταστήσουν δίκαιο κι αποτελεσματικό», είπε.
Πηγή: skai.gr