Διακοπή των διαπραγματεύσεων για ελεύθερο εμπόριο ΕΕ και ΗΠΑ ζητά η Γαλλία

Τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πολυσύνθετη και τεράστια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, το αποκαλούμενο TTIP, ζήτησε ο υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας, Ματίας Φεκλ.

Μιλώντας στον γαλλικό ραδιοσταθμό RMC, ο κ. Φεκλ τόνισε πως οι τρέχουσες διατλαντικές συζητήσεις έχουν «αποτύχει» και θα πρέπει να διακοπούν και να αρχίσουν εκ νέου σε κάποιο σημείο στο μέλλον.

Σημείωσε ότι θα θέσει επίσημα τη διακοπή των συνομιλιών στις συναντήσεις υπουργών που γίνουν τις επόμενες δύο εβδομάδες στη Μπρατισλάβα, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το Brexit.

Τα σχόλια Φεκλ εγείρουν νέες ανησυχίες για την πορεία των ευρω-αμερικανικών επαφών, οι οποίες ήδη διαρκούν περισσότερα από τρία χρόνια. Έρχονται στον απόηχο παραπλήσιων δηλώσεων του γερμανού αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι οι διαβουλεύσεις έχουν αποβεί άκαρπες.

Ο γάλλος υπουργός απέδωσε το ναυάγιο στη διαπραγματευτική στάση ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «δεν προσφέρουν τίποτα ή μας δίνουν ψίχουλα». «Δεν γίνονται έτσι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε συμμάχους», προσέθεσε.

«Δεν υπάρχει πια πολιτική στήριξη στη Γαλλία για αυτές τις διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε ο γάλλος υπουργός.

Νωρίτερα το πρωί, μέσω Twitter, είχε δηλώσει πως «η Γαλλία απαιτεί τη διακοπή των διαπραγματεύσεων».

Πηγή: skai.gr