Μοσκοβισί: Επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης (και) ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Μετά την αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί ο Πιερ Μοσκοβισί επέρριψε όλες τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση και για την αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Η κατάργηση του μειωμένου ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο ήταν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης - και όχι των εταίρων - επισημαίνει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της ΚΟ των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί με την απάντησή του ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου αποτελούν δέσμευση και επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν αποτελούν επ’ ουδενί επιταγή ή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των εταίρων μας, κάτι άλλωστε που - όπως εξηγεί - αντιβαίνει και την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/96/ΕΚ, αλλά συνέπεια της συμφωνίας Αθήνας – εταίρων για το τρίτο μνημόνιο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Καθημερινή οι φορολογούμενοι κατέβαλαν τον Ιούνιο 1 δισεκ. ευρώ επιπλέον φόρους σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2015, λόγω των μνημονιακών μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Αναλυτικά η απάντηση του Επιτρόπου για τον ΕΦΚ στον οίνο:

«Η οδηγία 2003/96/ΕΚ προβλέπει ελάχιστα επίπεδα φορολογίας και προαιρετικές φορολογικές απαλλαγές και μειώσεις για τα ενεργειακά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως καύσιμο κινητήρων στη γεωργία, αλλά επιτρέπει στα κράτη μέλη να καθορίσουν το εθνικό επίπεδο φορολογίας που υπερβαίνει τα ενωσιακά ελάχιστα επίπεδα και να αποφασίσουν αν θα καταργήσουν αυτή τη φορολογική απαλλαγή.

»Η ευθυγράμμιση των επιπέδων των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για γεωργικούς σκοπούς με τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για τις μεταφορές ήταν δέσμευση που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου συμφωνίας που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015.»

Πηγή: skai.gr