Ένα δισεκ. ευρώ επιπλέον φόροι σε σχέση με πέρυσι λόγω των μνημονιακών μέτρων

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον φόρους κατέβαλαν οι φορολογούμενοι τον Ιούνιο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2015, λόγω των μνημονιακών μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, από αυτούς τους επιπλέον φόρους, ύψους 1 δισεκατομμυρίου, τα 739,4 εκατομμύρια προήλθαν από τους έμμεσους φόρους και κυρίως από τον ΦΠΑ αλλά και από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

Από τους φόρους εισοδήματος, η αυξημένη παρακράτηση απέφερε 60 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα.

Τα έσοδα από την προκαταβολή φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες, σημείωσαν αύξηση κατά 252,6% και στις επιχειρήσεις κατά 88,5%. Αντίθετα σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μειωμένα ήταν τα έσοδα από τη φορολογία των διανεμόμενων κερδών, των τόκων και των καταθέσεων, καθώς από τα τέλη στην κινητή τηλεφωνία.

Oι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολοι καθώς θα τεθούν σε εφαρμογή και άλλα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο τρίτο μνημόνιο.

Επιπλέον, 100.000 ιδιοκτήτες το 2016 είχαν ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα τα ακίνητά τους θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον κατά 20%, καθώς καταργήθηκε η έκπτωση που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν σταδιακά από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, και δεν προβλέπεται έκπτωση για την εφάπαξ καταβολή των δόσεων.

Τον Οκτώβριο αναμένεται να αυξηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και από τον Ιανουάριο στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης. Σημειώνεται ότι ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ανακοίνωσε ότι η κατάργηση του μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο ήταν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης - και όχι των εταίρων.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ στην Καθημερινή της Παρασκευής
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή