Κλείσιμο

Πάνω από 1.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

ΕΝΦΙΑ που θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής.

Η «λυπητερή» θα πλήξει πρωτίστως μέρος της μεσαίας τάξης της χώρας, μετά τις αλλαγές στις οποίες έχει προβεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την ανακατανομή των βαρών του φόρου στα ακίνητα.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το 8 έως 10% των ιδιοκτητών θα κληθεί να πληρώσει πάνω από το περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ σε κύριο και συμπληρωματικό φόρο, δηλαδή περίπου το 30% του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Τυχόν αδυναμία αυτών των νοικοκυριών να καταβάλουν το φόρο που τους αναλογεί ουσιαστικά θα εγείρει αμφιβολίες για τον εισπρακτικό στόχο του ΕΝΦΙΑ, που φέτος ανέρχεται σε 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας πιέσεις σε ολόκληρο τον προϋπολογισμό.

Δεδομένου μάλιστα ότι ο ΕΝΦΙΑ βεβαιώνεται σε ατομικό επίπεδο, θα υπάρξουν νοικοκυριά που θα κληθούν να πληρώσουν 3.000 έως 4.000 ευρώ, ποσά που πολλοί μεσαίοι αδυνατούν να καταβάλουν σήμερα, τουλάχιστον εμπρόθεσμα.

Η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ αναμένεται να γίνει στα τέλη Αυγούστου. Με βάση τον ισχύοντα προγραμματισμό, ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.
Πηγή: skai.gr