Σε μια κλωστή η πώληση του ΔΕΣΦΑ στους αζέρους

Κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι επόμενες μέρες για την πώληση ή όχι του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar, μετά την χτεσινοβραδυνή ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία όπως λέει η Socar απομειώνεται έως και 50% η αξία της εταιρείας.

Μετά την ψήφιση ο διευθύνων σύμβουλος της Socar Ελλάδας Annar Mammadov κλήθηκε έσπευσμενα στο Μπακού ώστε να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για προετοιμασία νομικών κινήσεων.

Κύκλοι της ενεργειακής αγοράς απέρριπταν ως αβάσιμα και τα σενάρια που κυκλοφόρησαν για
plan b, το οποίο θα περιελάμβανε την μεταφορά μετοχών του ΔΕΣΦΑ στη ιταλική Snam. Όπως σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι, το σενάριο αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί νομικά καθώς αντισυμβαλομενος στο διαγωνισμό είναι η Socar, οπότε χωρίς την Socar μιλάμε για νέο διαγωνισμό, γεγονός που κατά την συνάντηση του Σκουρλέτη με τους πιθανούς επενδυτές για την εξαγορά του 17 %, του το ξεκαθάρισαν.

Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό που είχε διενεργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το 66% του ΔΕΣΦΑ πλειοδότης είχε αναδειχθεί η αζέρικη Socar, έναντι τιμήματος 400 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα στα κίνητρα για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ήταν και ο τρόπος υπολογισμού της διαφοράς που θα έπρεπε να εισπράξει ο ΔΕΣΦΑ για επενδύσεις που έκανε στο δίκτυο και τις υποδομές (περίπου 829 εκ. ευρώ) χωρίς όμως αυτές να καλύπτονται από τα τιμολόγια χρήσης του δικτύου (ανάκτηση διαφοράς περιόδου 2006-2015). Αυτό το ποσό αποτελούσε ένα τεράστιο κίνητρο για την προσέλκυση επενδυτή στον διαγωνισμό για το 66%.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος από την αρχή της θητείας του δεν συμφωνούσε με αυτήν τη ρύθμιση, επικαλούμενος την αύξηση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή στις 14 Ιουλίου άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού της ανακτήσιμης διαφοράς του ΔΕΣΦΑ.

Η Socar εξέφρασε από την πρώτη στιγμή την έντονη δυσαρέσκειά της γι' αυτήν την τροπολογία στον κ. Σκουρλέτη. Πλέον όλα θα κριθούν έως τις 30 Αυγούστου όποτε και λήγει η εγγυητική επιστολή της Socar και θα φανεί αν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο οποίος είναι και πρόεδρος της κρατικής εταιρείας, θα ανάψει το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της απόκτησης του ΔΕΣΦΑ ή θα υπαναχωρήσει.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης