Συναγερμός στην αγορά μετά τα νέα κανόνια μεγάλων επιχειρήσεων

Συναγερμός έχει σημάνει στην αγορά μετά τα «κανόνια» μεγάλων επιχειρήσεων, άλλοτε κολοσσών η καθεμία στον τομέα της.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, με την υπαγωγή του Μαρινόπουλου και της Jet Oil σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές τους έχουν θορυβήσει την αγορά, που ανησυχεί πλέον για αλυσιδωτές συνέπειες.

Τα νέα «κανόνια» έρχονται να προστεθούν σε μία εικόνα διάλυσης της αγοράς, όπου, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από 2008 έως σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 245.000 λουκέτα, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

Από το 2009 η ύφεση συρρίκνωσε το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 54 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν 24%. Μοιραία οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών «βούτηξαν» το ίδιο διάστημα από τα 156 δισεκ. ευρώ στα 120 δισεκ.ευρώ, παρασύροντας μαζί τους τις τύχες του λιανεμπορίου.

Τους τελευταίους μήνες όμως, το μέγεθος των επιχειρήσεων που υποχρεώνονται σε παύση όλο και μεγαλώνει. Μόνο από τις εταιρείες Μαρινόπουλος, Πυρσός, Ηλεκτρονική Αθηνών, Jet Oil και το ξενοδοχείο Ledra βρέθηκαν στον αέρα περισσότερες από 14.000 θέσεις εργασίας.

Πέρα από τα προβλήματα που πλήττουν την αγορά όμως, και οι ελληνικές κυβερνήσεις πιστώνονται με μέρος του προβλήματος.

Ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων έφτασε από το 20% το 2012 στο 29% το 2016. Το ίδιο διάστημα, ο ΦΠΑ έχει αυξηθεί έξι φορές και οι Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο άλλες τέσσερις.
Πηγή: skai.gr