Κομισιόν: Στο τραπέζι οι κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία παρά το Brexit

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει την τελική απόφαση την ερχόμενη Τρίτη (5 Ιουλίου) για το αν θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες επιβολής κυρώσεων κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για την παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, αξιωματούχοι είπαν στην EurActiv.com.

Η απόφαση σοκ της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας δεν έχει αλλάξει τα σχέδια της Επιτροπής για την επιβολή κυρώσεων και στις δύο χώρες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι της ΕΕ. Η εκτελεστική εξουσία έχει ετοιμάσει μια αρνητική ετυμηγορία για τους ισπανικούς και πορτογαλικούς προϋπολογισμούς και είναι τώρα έτοιμη να προτείνει κυρώσεις για τις 18 Μαΐου, πρόσθεσαν οι πηγές.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Γιούνκερ, η Μαδρίτη και η Λισαβόνα δεν έχουν λάβει «αποτελεσματικά μέτρα» για να μειώσουν το έλλειμμά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ εμπρόθεσμα. Εάν το Συμβούλιο εγκρίνει την αξιολόγηση αυτή, θα πρέπει να επιβληθούν πρόστιμα στις δύο χώρες ύψους μέχρι και 0,2% του ΑΕΠ τους και να δουν μέρος της χρηματοδότησής τους από την ΕΕ να μπλοκάρει. Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία απέφυγε τις κυρώσεις το Μάιο του τρέχοντος έτους, όταν η Επιτροπή αποφάσισε την τελευταία στιγμή να αναβάλει την απόφασή της. Η εκτελεστική εξουσία δεν ήθελε να επιβάλει για πρώτη φορά κυρώσεις, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις ισπανικές γενικές εκλογές και το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την παραμονή στην ΕΕ.

«Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή οικονομικά ή πολιτικά για να κάνουμε αυτό το βήμα», είχε δηλώσει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Επέμεινε ότι η αναβολή δεν σημαίνει ότι η Επιτροπή θα παραβλέψει τις υποχρεώσεις της σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Παρά την αρνητική εκτίμηση για την Ισπανία και την Πορτογαλία, η τελική απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας όσον αφορά τις κυρώσεις είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Η αναποφασιστικότητα Επιτροπή θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί από το σημερινό πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, το οποίο είναι εξαιρετικά ασταθές μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ την περασμένη εβδομάδα. «Ποτέ δεν ξέρεις με αυτήν την Επιτροπή», σχολίασε ένας αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr