Fitch: Επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος φέρνει αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου

Ο οίκος Fitch αναφέρει ότι η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος του ESM, θα δημιουργήσει πιέσεις για αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου μεσοπρόθεσμα.

Η έκθεση εξετάζει την τάση του αξιόχρεου των χωρών της Ευρώπης, ενώ βασικά θέματα της είναι η αρνητική επίπτωση του Brexit, η πολιτική αβεβαιότητα και οι δημοσιονομικές εξελίξεις.

Σχετικά με το Brexit, ο οίκος τονίζει ότι θα έχει αρνητική επίπτωση στη βρετανική οικονομία, στα δημόσια οικονομικά και την πολιτική συνέχεια της χώρας, προσθέτοντας ότι για τους λόγους αυτούς υποβάθμισε το αξιόχρεο της σε ΑΑ με αρνητική προοπτική.

«Η έκταση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού σοκ θα εξαρτηθεί κυρίως από τη φύση της όποιας μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε., που αποτελεί με διαφορά τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Βρετανίας», σημειώνεται.
Η έκθεση σημειώνει ότι πολλές χώρες της Ευρωζώνης έχουν απομακρυνθεί από την αυστηρή εφαρμογή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, ευνοώντας χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική. 

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, στην Κύπρο, μια επιτάχυνση στην αναδιάρθρωση των τραπεζικών δανείων, η συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης και η πρόσβαση της χώρας στις αγορές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της.
Πηγή: skai.gr