Κρατικές εγγυήσεις έως και 150 δισ. ευρώ «ενέκρινε η Κομισιόν» για τις ιταλικές τράπεζες

Γραμμή κρατικής ρευστότητας για τις ιταλικές τράπεζες, ύψους έως και 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μεταδίδουν η «Wall Street Journal» και το πρακτορείο Bloomberg, τη στιγμή που ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος κλυδωνίζεται από εσωτερικές αδυναμίες και τις συνέπειες του Brexit.

Η ρευστότητα θα δοθεί με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως το τέλος του έτους.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στα δύο μέσα ότι μόνο τράπεζες που είναι οικονομικά βιώσιμες θα έχουν δικαίωμα να λάβουν κρατική βοήθεια, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν υπάρχει προσδοκία ότι θα προκύψει ανάγκη ενεργοποίησης του πακέτου βοήθειας.

Η άδεια της Επιτροπής για δημιουργία γραμμής κρατικής ρευστότητας φέρεται να δόθηκε την Κυριακή, αλλά η ύπαρξή της έγινε γνωστή σήμερα Πέμπτη. Η παροχή τέτοιας βοήθειας επιτρέπεται βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων για κρατική στήριξη σε επιχειρήσεις.

Οι ιταλικές τράπεζες έχουν χάσει πάνω από τη μισή χρηματιστηριακή τους κεφαλαιοποίηση από την αρχή του έτους, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την έκθεση των ιταλικών ιδρυμάτων σε τεράστιο όγκο προβληματικών δανείων, που υπολογίζονται στα 360 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εξ αυτών, λιγότερα από 100 δισεκ. πιστεύεται ότι είναι δυνατό να εισπραχθούν.

Στις αρχές του έτους, η ιταλική κυβέρνηση δημιούργησε το ειδικό ταμείο Atlante για να υποστηρίξει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνεργατικών τραπεζών που δεν απολάμβαναν επενδυτική εμπιστοσύνη και να επαναγοράσει σε χαμηλές τιμές μεγάλες ποσότητες «κόκκινων» δανείων, χωρίς όμως θεαματικά αποτελέσματα έως τώρα.
Πηγή: skai.gr