Κλείσιμο

Ράπανος: Επιτακτική ανάγκη η πάταξη της φοροδιαφυγής

Επιτακτική ανάγκη χαρακτήρισε την πάταξη της φοροδιαφυγής ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος, καθώς όπως τόνισε η αύξηση των φορολογικών συντελεστών και οι έμμεσοι φόροι πλήττουν την κατανάλωση, τα εισοδήματα και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Αναφερόμενος στον «δημοσιονομικό κόφτη», ο κ. Ράπανος τόνισε ότι «η ύπαρξη του ενδυναμώνει την αξιοπιστία της χώρας και στέλνει θετικό μήνυμα στους επενδύτες».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Δημήτρης Ματζούνης αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, τονίζοντας ότι στόχος της τράπεζας είναι να εκμεταλλευθεί το νέο πλαίσιο διαχείρισής τους γιατί κάποιοι επιχειρηματίες επωφελούμενοι από το γενικότερο κλίμα απέφευγαν να πληρώσουν.

Η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων του κράτους βασίζεται στην αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους, και κυρίως το ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης, υπογραμμίζει στο μεταξύ ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία.

«Ο ρυθμός χρηματοδότησης της οικονομίας συνεχίζει να υποχωρεί τον Μάιο του 2016, ενώ η αύξηση των καταθέσεων των επιχειρήσεων αντιστάθμισε την εκ νέου έντονη εκροή καταθέσεων των νοικοκυριών. Παράλληλα, το 2015 μειώνονται και πάλι οι αμοιβές των συντελεστών της παραγωγής στη γεωργία, έπειτα από μικρή άνοδο το 2014, ωστόσο η πτώση των τιμών πετρελαίου συνέβαλε στη βελτίωση των όρων εμπορίου στη γεωργία, καθώς οι τιμές εισροών κατέγραφαν πτώση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ενώ οι τιμές εκροών κινήθηκαν ανοδικά» προσθέτει.
Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης