FT: Κάλεσμα ΗΠΑ στην Ευρώπη να χαλαρώσει τη λιτότητα μετά το Brexit

Έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τις πολιτικές λιτότητας ώστε να τονώσουν την ανάπτυξη και να συγκρατηθεί η αναθέρμανση του ευρω-σκεπτικιστικού κύματος μετά το Brexit θα πραγματοποιήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times», επικαλούμενοι ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους.

«Συνεχίζουμε επιχειρηματολογούμε ότι θα ήταν σοφό από την οπτική γωνία της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της οικονομικής ανάπτυξης γενικότερα, να χαλαρώσει η λιτότητα», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα.

Αν και η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να οδηγήσει σε σύσφιξη των σχέσεων με τη Γερμανία, η Ουάσιγκτον δεν έχει διστάσει στο παρελθόν να συγκρουστεί με το Βερολίνο όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

«Νομίζω ότι η συζήτηση για το πώς θα κεντρίσουμε την οικονομική ανάπτυξη, πώς θα ενθαρρύνουμε μεγαλύτερες προσπάθειες για δημοσιονομική ευελιξία [...] είναι σημαντική», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Οι πηγές είπαν στους FT ότι άμεσος στόχος της Ουάσιγκτον είναι να βοηθήσει στην εκτόνωση των νεύρων που επικρατούν στην Ευρώπη σχετικά με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε ένα ήρεμο διαζύγιο που δεν θα βλάψει την υπερατλαντική συμμαχία.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η Ουάσιγκτον θα καλέσει τη Βρετανία να αναβαθμίσει τη συνδρομή της στο NATO, ώστε να καλύψει το κενό επιρροής που θα προκληθεί από την αποχώρησή της από την ενωμένη Ευρώπη.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ουάσιγκτον παραδέχεται ότι εξεπλάγη από τη νίκη του Brexit στην ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης, όπως οι πηγές των FT σημείωσαν ότι σήμερα οι ΗΠΑ είναι καλύτερα προετοιμασμένες να χειριστούν τις συνέπειες της βρετανικής εξόδου, χάρη στη στενότερη σχέση που υπάρχει πλέον με τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Πηγή: skai.gr