Moody's: Σημαντικό για Βρετανία και ΕΕ το Brexit – Δεν διαβλέπουμε ύφεση

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, που συντάραξε τις παγκόσμιες αγορές την Παρασκευή, είναι «εξαιρετικά σημαντικό για το Ηνωμένο Βασίλειο και σημαντικό για την υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε στο δίκτυο CNBC ο Άλαστερ Γουίλσον, επικεφαλής αξιολόγησης κρατικού αξιόχρεου στον οίκο Moody's.

Αργά την Παρασκευή, ο οίκος Moody’s υποβάθμισε από σταθερή σε αρνητική την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τη νίκη του Brexit, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Βρετανίας, που σήμερα αξιολογείται με Aa1.

«Η αξιολόγησή μας είναι Aa1 και παραμένει Aa1, αλλά η αρνητική προοπτική αντανακλά το γεγονός ότι είναι κακό για την ανάπτυξη, κακό για το χρέος και κακό για τους θεσμούς του Ηνωμένου Βασιλείου και την ικανότητά τους να υλοποιούν την πολιτική», ανέφερε ο Γουίλσον. «Εξίσου, είναι κακό και για την Ευρώπη».

Το βασικό σενάριο της Moody's για τη Βρετανία προβλέπει την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ που να επιτρέπει να διατηρηθούν οι ισχύουσες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Ένωση, δήλωσε ο Γουίλσον.

«Εάν όχι, αναμένουμε να δούμε ένα σχετικά σημαντικό βραχυπρόθεσμο οικονομικό σοκ, αλλά εάν επιτευχθεί αυτό, τότε η ανάπτυξη θα επιστρέψει», δήλωσε στο CNBC ο Γουίλσον.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι η βρετανική οικονομία θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης περίπου 1,5% φέτος και κοντά στο 1% το 2017. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την Goldman Sachs, η οποία προειδοποίησε ότι η Βρετανία πιθανόν να εισέλθει σε ύφεση έως τις αρχές του επόμενου έτους.

«Δεν βλέπουμε ύφεση», δήλωσε ο Γουίλσον. «Αλλά αυτό που θα δούμε, εάν η Βρετανία δεν είναι σε θέση να καταλήξει στο είδος των εμπορικών ρυθμίσεων, από τις οποίες αυτή τη στιγμή επωφελείται επειδή συμμετέχει στην ΕΕ, είναι διαρκής και ουσιαστικά χαμηλότερη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα».
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ