Παντοάν: Το Brexit μπορεί να πλήξει την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν δήλωσε σήμερα ότι η ψήφος της Βρετανίας για αποχώρηση από την ΕΕ μπορεί να οδηγήσει την ιταλική οικονομία σε χαμηλότερη ανάπτυξη απ' ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, με αρνητική επίδραση στα δημόσια οικονομικά.

Η Ιταλία, η τρίτη μεγαλυτερη οικονομία της ευρωζώνης, έχει καταγράψει χαμηλή ανάπτυξη αφότου βγήκε από την τριετή ύφεση στις αρχές του 2015.

«Πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι: δεν μπορεί να αποκλειστεί, μετά το Brexit, για λόγους πέραν του ελέγχου μας, η οικονομική εικόνα να επιδεινωθεί και θα έχουμε μικρότερη ανάπτυξη», δήλωσε ο Πάντοαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera. «Αυτό θα πλήξει τα δημόσια οικονομικά. Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί, αλλά είναι πιθανό».

Η πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι για ανάπτυξη 1,2% φέτος. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, γύρω το 133% του ΑΕΠ, είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη έπειτα απ' αυτό της Ελλάδας.

Η Unicredit, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, ανακοίνωσε ότι μετά το βρετανικό δημοψήφισμα μειώνει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ιταλίας το 2017 σε 0,2% έως 0,7%, από 1,2% που ήταν προηγουμένως.
Πηγή: skai.gr