Σόιμπλε: Η διαδικασία του Brexit είναι σαφής και θα εφαρμοστεί

Η διαδικασία για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «ξεκάθαρα ρυθμισμένη» και «θα εφαρμοστεί», καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο υπάρχει «αξιοπιστία», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά τη νίκη του Brexit που οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από 43 χρόνια.

Ο τσάρος της γερμανικής οικονομίας διαμήνυσε πως «η Ευρώπη τώρα στέκεται ενωμένη», προσθέτοντας ότι οι εταίροι, όλοι μαζί, θα προσπαθήσουν να βγάλουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μετά την «απόφαση που έλαβαν οι βρετανοί φίλοι μας».

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι η Ευρώπη σέβεται την απόφαση του βρετανικού λαού, αν και προσωπικά θα προτιμούσε διαφορετικό αποτέλεσμα.

Εντός της ημέρας θα υπάρξουν επαφές των υπουργείων Οικονομικών του G7 για να μελετηθεί η επόμενη ημέρα, με τον κ. Σόιμπλε να αναφέρει ότι θα λάβει προσωπικά μέρος στις συνεννοήσεις που θα γίνουν.

Μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβιώσει, θα παραμείνει συμπαγής και ενωμένη, παρά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Εκ μέρους των 27 [υπόλοιπων] ηγετών: Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ενότητά μας ως 27, και βλέπουμε Ευρωπαϊκή Ένωση ως το πλαίσιο για το κοινό μας μέλλον», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο κ. Τουσκ.

Τόνισε πως οι Βρυξέλλες είναι προετοιμασμένες και για το αρνητικό σενάριο του Brexit. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι ιστορικές στιγμές δεν πρέπει να συνοδεύονται από «υστερικές αντιδράσεις», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρέπει να υπάρξουν βιαστικές κινήσεις.

«Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει δυνατότερο», συμπλήρωσε με νόημα.

Έτοιμη να παρέμβει για να διασφαλίσει τη ρευστότητα στην αγορά δήλωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πηγή: skai.gr