Σοκ στις διεθνείς αγορές μετά την απόφαση για Brexit

Σε μαύρη Παρασκευή εξελίσσεται για τις διεθνείς αγορές η επόμενη του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

Απώλειες ρεκόρ έως και 15% έχει καταγράψει από το άνοιγμα ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αν και η εικόνα έχει ελαφρά βελτιωθεί, με τις ζημίες να βρίσκονται κοντά στο 14%.

Πιέσεις δέχεται και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, το οποίο αναρριχήθηκε νωρίτερα πάνω από το 9,3%, αλλά στη συνέχεια βελτιώθηκε στο 8,7%.

Με μεγάλη «βουτιά» 2,50%, που αντιστοιχεί σε περίπου 500 μονάδες, άνοιξε ο δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στη ζώνη του -2,80% η πτώση του δείκτη Nasdaq.

Σε βαθύ κόκκινο τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, τα οποία ωστόσο έχουν καταφέρει να περιορίσουν τις απώλειες που καταγράφονταν στην αρχή των συνεδριάσεων.

Απώλειες 3,70% υφίσταται λίγο πριν τις 16:20 ώρα Ελλάδος ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, ενώ στο -6,69% βρίσκεται ο DAX στη Φρανκφούρτη. Μεγαλύτερο πλήγμα δέχεται το Παρίσι, όπου ο CAC 40 πέφτει κατά 8,12%.

Στις ισοτιμίες των νομισμάτων και τις αγορές εμπορευμάτων επικρατεί μεγάλη μεταβλητότητα με τη στερλίνα να υποχωρεί ακόμα και σε χαμηλό 31 ετών το πρωί. Το απόγευμα το βρετανικό νόμισμα κινείται στη ζώνη του 1,37 έναντι του δολαρίου. Υποχωρεί και το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές
προσπάθησε να στείλει Τράπεζας της Αγγλίας, υπό τη σκιά των πιέσεων που δέχεται η λίρα.

Σε ανακοίνωσή της, η ΤτΑ επισημαίνει πως κάνει εκτενέστατο σχεδιασμό για κάθε ενδεχόμενο και θα προβεί σε όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να τηρήσει την εντολή της για νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ο διοικητής της ΤτΑ
δήλωσε ότι μπορεί να διαθέσει εως και 250 δισεκατομύρια λίρες προκειμένου να υποστηριχτεί η βρετανική οικονομία. Επανεβεβαίωσε ότι δεν θα διστάσει ούτε στο ελάχιστο να παρέμβει στις αγορές για να διασφαλίσει τη σταθερότητα.

Έτοιμη να υποστηρίξει τις αγορές με επιπλέον ρευστότητα, μετά τη νίκη του Brexit στο ιστορικό δημοψήφισμα στη Βρετανίας, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εν τω μεταξύ, παρέμβαση στις αγορές νομισμάτων παραδέχτηκε ότι έκανε η κεντρική Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, προκειμένου να περιορίσει την ανατίμηση του φράγκου.

Πτωτικά κοντά στα 47 δολάρια το βαρέλι κινείται η τιμή του πετρελαίου. Ασφαλές καταφύγιο για επενδυτές αποτελούν τα πολύτιμα μέταλλα με τιμή του χρυσού ενισχύεται πάνω από 5% ξεπερνώντας τα 1.320 δολάρια η ουγγιά.

Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να διασφαλιστεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με «ελεγχόμενο τρόπο». Η ατζέντα του Eurogroup δεν θα αλλάξει, δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, θα εργαστούμε για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας.
Πηγή: skai.gr