Κατάρρευση των αγορών και της στερλίνας στον απόηχο της ψήφου για Brexit

Στο χαμηλότερο επίπεδό της απέναντι στο δολάριο από το 1985 έχει πέσει η στερλίνα και ανέρχεται σε 1,33 δολάριο, με τις αγορές παγκοσμίως να θυμίζουν ασανσέρ.

Καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές προσπάθησε να στείλει Τράπεζας της Αγγλίας, υπό τη σκιά των πιέσεων που δέχεται η λίρα.

Σε ανακοίνωσή της, η ΤτΑ επισημαίνει πως κάνει εκτενέστατο σχεδιασμό για κάθε ενδεχόμενο και θα προβεί σε όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να τηρήσει την εντολή της για νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Πάνω από 8% υποχωρούσε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο η συνεδρίαση, με τον Ιάπωνα ΥΠΟΙΚ να δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά τις ελίξεις και θα παράσχει την αναγκαία ρευστότητα στο σύστημα.

Το Brexit βυθίζει και το πετρέλαιο. Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν απώλειες κοντά στο 6% υποχωρώντας στα 47 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται πάνω από 5% ξεπερνώντας τα 1.320 δολάρια η ουγγιά.

Μεγάλη πτώση καταγράφεται και στα νομίσματα. Το ευρώ από 1,14 υποχωρεί κάτω από το 1,10 έναντι του δολαρίου. Αντίθετα ενισχύεται πάνω από 6% έναντι της βρετανικής λίρας.

Οι εξελίξεις επηρεάζουν και τις αγορές ομόλογων με το αμερικανικό δεκαετές να υποχωρεί σε χαμηλό τετραετίας, ενώ πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών με πληροφορίες διεθνών πρακτορείων να αναφέρουν ότι ίσως και σήμερα η ΕΚΤ να ανακοινώσει μέτρα παρέμβασης στις αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg η ΕΚΤ δεν θα συγκαλέσει ακόμα τη συνεδρίαση του συνεδρίου της και θα περιμένει τις εξελίξεις.
Πηγή: skai.gr