Όμπστφελντ του ΔΝΤ: Υπάρχουν όρια στον πόνο, μετά χρειάζεται ελάφρυνση χρέους

Μήνυμα ότι υπάρχουν «όρια» στον «πόνο» λιτότητας που μπορεί να υποστεί μία οικονομία, και σε αυτές τις περιπτώσεις οι δανειστές θα πρέπει να επωμίζονται μέρος του βάρους δεχόμενοι μείωση του χρέους, στέλνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Σε ειδικά δύσκολες περιπτώσεις συστήνουμε αναδιάρθρωση του χρέους ή μείωση του χρέους, που απαιτεί πιστωτές να σηκώσουν μέρος του κόστους προσαρμογής. Αυτή είναι η προσέγγιση που αυτή τη στιγμή συστήνουμε για την Ελλάδα», τονίζει ο Μορίς Όμπστφελντ, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ευρώπη, τη στιγμή που εταίροι και ΔΝΤ δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει για το βάθος της ελάφρυνσης που χρειάζεται το ελληνικό χρέος.

Ο κ. Όμπστφελντ επισήμανε ότι σε χώρες που απαιτούνται μέτρα λιτότητας επειδή τις καλές εποχές το χρέος έφτασε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, συνήθως είναι οι φτωχοί που «πλήττονται δυσανάλογα» πολύ, και για αυτό «είναι σημαντικό πάντα να σκεφτόμαστε τους πιο ευάλωτους όταν σχεδιάζουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Οι παρατηρήσεις Όμπστφελντ έγιναν στο πλαίσιο μίας εσωτερικής συνέντευξης στο ΔΝΤ, με τίτλο «Εξέλιξη όχι Επανάσταση: Ξανασκεπτόμενοι την Πολιτική στο ΔΝΤ». Η συνέντευξη έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση ενός αναπάντεχου άρθρου στο επίσημο περιοδικό του οργανισμού, που υπογράφεται από τρεις από τους κορυφαίους οικονομολόγους του, και ουσιαστικά αμφισβητεί ορισμένους πυλώνες του νεοφιλελευθερισμού.

Ο κ. Όμπστφελντ αποσαφηνίζει ότι το επίμαχο άρθρο δε συμβολίζει κάποια δραματική αλλαγή στον τρόπο σκέψης του Ταμείου, όμως ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι είναι «εξαιρετικά σημαντικό» το ΔΝΤ να «αξιολογεί εκ νέου τη σκέψη του» με βάση νέα στοιχεία.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ στηρίζει πολιτικές που υποστηρίζουν τόσο τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη όσο και τη «δικαιοσύνη» (equity), σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος ενός οργανισμού που στη λαϊκή σοφία συνδέεται με το νεοφιλελευθερισμό, ακόμα και στην πιο ακραία του μορφή.

«Οι κυβερνήσεις απλώς θα πρέπει να ζουν μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους σε μακροπρόθεσμη βάση, ή να αντιμετωπίσουν κάποιου είδους πτώχευση, που κανονικά έχει μεγάλο κόστος για τους πολίτες τους, ειδικά τους πιο φτωχούς. Αυτό είναι γεγονός, όχι ιδεολογική θέση», αναφέρει.

Ολόκληρη η συνέντευξη ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης