Πρωτομηνιά με... μπαράζ ανατιμήσεων - Αυξήσεις και στα διόδια

«Καλό μήνα» με μπαράζ ανατιμήσεων σε σειρά καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών λένε από σήμερα οι πολίτες, λόγω της αυξήσεις του ΦΠΑ στο 24%. Οι αυξήσεις θα είναι μάλιστα πολύ μεγάλες στα έντεκα νησιά (Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος) όπου καταργήθηκε ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ. Παράλληλα, αυξάνεται ο φόρος στην μπύρα, με την επιβάρυνση να φτάνει τα 20 λεπτά στο κουτάκι των 330 ml και στα 40 λεπτά περίπου στο μισό λίτρο.

Παράλληλα, επιβάλλεται φόρος 10% επί των μηνιαίων λογαριασμών της συνδρομητικής τηλεόρασης. Η επιβάρυνση υπολογίζεται ότι σε μέσα επίπεδα θα φτάσει στα 5 ευρώ.

Καύσιμα

Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, στο πετρέλαιο κίνησης ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης αυξάνεται από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο (επιβάρυνση περίπου 8 λεπτών ανά λίτρο), στο πετρέλαιο θέρμανσης ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ (επιβάρυνση περίπου 6 λεπτά ανά λίτρο), και στο φυσικό αέριο ΕΦΚ αυξάνεται από 330 σε 430 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Αυξήσεις και στα διόδια


Εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% αυξημένες είναι πλέον από τα μεσάνυχτα και οι τιμές των διοδίων από 5 έως 10 λεπτά.

Οι αυξήσεις θα αφορούν συγκεκριμένους σταθμούς διοδίων και συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων.

Στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Πάτρα που εκμεταλλεύεται η «Ολυμπία Οδός» η αύξηση θα φτάνει τα 10 λεπτά, ενώ στον Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος -Τρίπολη -Καλαμάτα / Σπάρτη η αύξηση θα είναι 5 λεπτά επίσης για ορισμένους σταθμούς και οχήματα.  Για μεγάλα οχήματα σε κάποιες περιπτώσεις η αύξηση θα φτάνει το 1 ευρώ.

Αυξήσεις αναμένονται και στις διελεύσεις των φορτηγών στην Αττική Οδό από 1η Ιουλίου καθώς και στα εκπτωτικά προγράμματα που ισχύουν. Η εταιρεία ωστόσο ανακοίνωσε ότι απορροφά προς το παρόν το ΦΠΑ για τις διελεύσεις ΙΧ και μοτοσικλετών, που πληρώνουν με μετρητά.

«Ψαλίδι» και στις αποδοχές

Ψαλιδισμένες θα είναι όμως και οι μηνιαίες αποδοχές χιλιάδων μισθωτών και συνταξιούχων καθώς αυξάνεται η παρακράτηση φόρου, συνέπεια της μείωσης του αφορολόγητου και της αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Μειώσεις στις αποδοχές τους θα δουν όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα μεχρι 28 χιλιάδες ευρώ και μεγαλύτερο από 43 χιλιάδες ευρώ.

Για εισοδήματα μεταξυ 28 χιλιάδων και 43 χιλιάδων η παρακράτηση θα είναι μικρότερη.

Τέλη ταξινόμησης

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων που ψηφίστηκαν στην πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup, τον Ιούνιο αλλάζει και το καθεστώς φορολόγησης των ΙΧ όσον αφορά τα τέλη ταξινόμησης.

Συγκεκριμένα, τα νέα τέλη διαμορφώνονται ως εξής:

- 4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ,
- 8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ,
- 16% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ,
- 24% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ,
- 32% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω.

Σημειώνεται ότι η αύξηση των τελών ταξινόμησης που θα ισχύσει από σήμερα Τετάρτη επιφέρει και σημαντικές επιβαρύνσεις σε αυτοκίνητα άνω των 15.000 ευρώ παράλληλα με την κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης.

Ακριβότερα θα είναι και τα υβριδικά αυτοκίνητα στα οποία θα επιβάλλεται τέλος ταξινόμησης με μειωμένους συντελεστές κατά 50%, σε σχέση με τα συμβατικά, καταργώντας την απαλλαγή τελών που ίσχυε.

Σημαντική αύξηση
στις κρατήσεις φόρου εισοδήματος από τους μηνιαίους μισθούς ή τις μηνιαίες συντάξεις τους θα έχουν από αυτό το μήνα και χιλιάδες έγγαμες μητέρες.

Πηγή: skai.gr